Last news in Fakti

23 Август, 2018 08:01 4 086 16

САЩ vs. Китай - войната се разраства

  • сащ-
  • китай-
  • мито-
  • търговска война

Вашингтон наложи 25-процентни нови мита на китайски внос в размер на 16 милиарда долара 

САЩ vs. Китай - войната се разраства - 1
Снимка: БТА/АР

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп наложи нови мита върху китайски вносни стоки. Митата са 25-процентни и са върху вносни стоки за 16 милиарда долара, предаде CNN.

Новите налози се прибавят към вече въведените на 6 юли 25-процентни мита върху китайски стоки за 34 милиарда долара.

Тази ескалация на търговската война между двете страни може да бъде последвана от нова вълна през септември, когато може да бъдат наложени мита върху стоки за 200 милиарда долара. Новите мита бяха наложени днес няколко часа преди втория ден на дискусии между американски и и китайски представители, които се опитват да сложат край на търговската война между двата основни световни икономически гиганта.

Китай веднага реагира като обяви, че ще вземе необходими ответни мерки. Пекин има намерение да наложи мита върху същото количество американски стоки, взимайки на прицел емблематични продукти като мотоциклетите Харли Дейвидсън, бърбъна или портокаловия сок.

След влизането в сила на новите американски мита Пекин каза, че ще подаде оплакване в Световната търговска организация, съобщи китайското министерство на търговията. Пекин изрази твърдото си противопоставяне на новите мита, които възприема като нови митнически санкции, се допълва в изявление на министерството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 sadisty

    6 22 Отговор
    шматко жълта , не знам да има обявена война между двете страни. Това че показват как се води политика и икономика от големите не значе че е война

    Коментиран от #9

  • 2 Сссерем

    6 30 Отговор
    Оризаджийте пак ша ходят да реват на чичо вова.
  • 3 шишо

    29 7 Отговор
    ааайаау ! САЩисаните ще се гътнат скоро ...
  • 4 Даммммм

    39 5 Отговор
    На САЩ целият свят им е крив-най накрая ще получат отнякаде шутове в мутрите и ще мирнат като нас.ани...
  • 5 Eee

    32 4 Отговор
    Тези увеличавания на мита означава че САЩ свършват парите.
  • 6 ЗЕВС

    13 4 Отговор
    За двата си мандата като президент Джордж У. Буш увеличи с 5 трилиона $ националния дълг на САЩ. Това е нищо в сравнение с 10-те трилиона $ дълг, добавени по времето на президента Барак Обама. Дългът на американските домакинства за 2016 г. е най-големия от Втората световна война насам, достигайки до 80% от БВП на страната. В момента общият частен дълг на САЩ е над 12 трилиона $ , а националния дълг, наближава 20 трлн.$. Като добавим нарастващото - негативното търговско салдо от 763 млрд.$ се разбира, че икономиката на САЩ има сериозни проблеми. Задачата на Тръмп за стабилизиране на страната, не е никак лесна. Предприетата от него данъчна реформа, като намаляване на корпоративния данък от 35 до 20 %. , намаляването на данъците за 80% от американските домакинства и увеличението на митата, би трябвало да доведе до икономически растеж, който да увеличи данъчните приходи в бъдеще. Въпрос на време е да видим реалните резултати!
  • 7 Kcaniba

    20 4 Отговор
    Иперията на злото Фащ на колене!!!нямат пари и рекетират целият свят!
  • 8 СссереМ

    6 10 Отговор
    Говедата квичат искат папане ама ще се задавят с много пумия накрая!
  • 9 правист

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "sadisty":

    Ембаргото, шовишаваето на митата е война. Но чичо Тръмп иска да засили щатската икономика, той е пейтриът. Сега ще засили Ейпъл и Де Уолт.... Но корпорациите вече са мултинационални и имат производства навред. Мярката няма да е 100% ефективна.
  • 10 Лех Валенса

    9 3 Отговор
    To Интересното е едно! Като има толкова много Американски компании с производствени бази в Китай, да не говорим за още повечето подизпълнители Китайски компании произвеждащи продукти за Американски такива. То тогава каква е далаверата да слагаш мита върху собственото си производство. Редица марки и то американски се правят в Китай. Не го разбирам това.

    Коментиран от #12

  • 11 Morgoth

    10 0 Отговор
    Усещам как емблематичните Херлей ще започнат да се произвеждат в Мексико ;)
  • 12 ЪЪЪЪЪ

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Лех Валенса":

    Изгодата е в повишаването на вътрешният производствен оборот. По-скъпите стоки произведени в САЩ ще са по-конкурентни ценово на евтиния внос. Аз бих си купил качественно щатско, ако е малко по-скъпо от масовия евтин чинай импорт. Купих си свредели на де Уолт щатски и отверки. Имам и на Райдър и други. Де Уолта го ползувам с удоволствие, даже спрях другите. Няма луфтове, няма лесно износване, няма изплюване от дорника. Но едното е 26 лева, а китайското е от 5 - 1 лев. Цената е различна. Качеството също. А след митата в случая в САЩ, де Уолт ще струва пак 22 лева или към 12-13 долара, а чинайското няма да е 2 долара, а 11-12 долара, с по-ниско качество. Познай америкос какво ще купуват...?
  • 13 64582

    8 1 Отговор
    Най - ценната стока на САЩ е долара. Да спрът да търгуват в долари или да измислят някакъв вид обезпечаване на тази търговия. САЩ потребяват от цял свят стоки и ресурси и раздават хартия. Даже и това не правят.
  • 14 Дани

    3 2 Отговор
    Сега Канада и Мексико ще дръпнат с материала
  • 15 Хасан

    8 2 Отговор
    Китай да почне да продава американските държавни книжа..ще им разсипе икономиката..

    Коментиран от #16

  • 16 Мъка,мъка....

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    На кого да продава?На твоите господари не става,нито пари имат,нито се извиняват на колене....Няма прошка за ортаци -голтаци от анадолските сокаци...