Отидете към основна версия

1 987 17

Израел въоръжава тайно сирийски бунтовници

  • сирия-
  • израел-
  • ислямска държава-
  • иран-
  • башар асад

Доставките са включвали нападателни оръжия, картечници, минохвъргачки и превозни средства

Снимки: БТА/АР

Израел тайно е финансирал и въоръжил най-малко 12 бунтовнически групировки в южната част на Сирия. Целта на еврейската държава е била да държи подкрепяните от Иран милиции и групировката "Ислямска държава" далеч от израелската граница, съобщава сп. Foreign Policy.

От изданието са интервюирали повече от 20 членове на бунтовническите групировки, които са уточнили, че подкрепата на Израел е била предоставяна през последните години и е била прекратена през миналия месец.

Според информацията трансферът на оръжия е включвал нападателни оръжия, картечници, минохвъргачки и превозни средства, всички доставени през три гранични пункта, които свързват окупираните от Израел Голански възвишения и Сирия.

Тези гранични пунктове са същите, през които Израел е предоставял хуманитарна помощ в Сирия.

В информацията се допълва, че Израел е плащал на всеки бунтовник около 75 долара на месец, с допълни преводи на пари за групировките за закупуване на оръжия на черния пазар в Сирия.

Когато силите на сирийския президент Башар Асад отвоюваха обратно Южна Сирия през юли, бунтовническите групировки са очаквали Израел да се намеси заради подкрепата, която са получили.

Един от бойците е заявил в тази връзка: "Това е урок, който няма да забравим за Израел. Той не се интересува от хората. Той не се интересува от хуманността. Всичко, за което го е грижа, са собствените му интереси."

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини