Отидете към основна версия

4 327 58

Ново измерение на руската хибридна война

  • русия-
  • украйна-
  • азовско море-
  • крим-
  • война-
  • хибридна

Евродепутатите настояват за санкции срещу Русия

Снимка: Shutterstock

Конфликтът между Русия и Украйна в Азовско море се изостря. Азовско море е разположено между двете държави и полуостров Крим го отделя от Черно море. А след анексията на Крим Керченският пролив е единственият морски път към Азовско море. Протокът е изцяло под контрола на Русия. Тази година Москва пусна в експлоатация нов мост, който свързва континентална Русия с Крим. Сега Европейският парламент остро критикува действията на Русия в Азовско море. Евродепутатите в Страсбург приеха в четвъртък съответната резолюция.

Европарламентът осъжда в резолюцията си "прекомерно дългите контроли" на търговските кораби от страна на Русия. Те водят до забавяне на доставките по море с една седмица. По данни на украинските власти, до края на септември над 200 кораба са били подложени на интензивни проверки. 120 от тях са плавали под флага на някоя страна-член на ЕС. Евродепутатите не отричат правото на Русия да контролира корабите, които влизат или излизат от Азовско море. Русия обаче не бива да злоупотребява с това си право по политически причини. Според Петрас Аустревичус от фракцията на либералите, подобни "вражески действия" трябва да бъдат пресичани веднага, преди Кремъл да схване това като "зелена светлина" за провеждането на подобни контроли и блокади и другаде. В резолюцията на Европарламента е включена и забележката на Ана Фотига от фракцията "Европейски консерватори и реформатори", според която "Русия вече е прилагала този метод като нарушение на териториалните ѝ води от трети страни и е блокирала морските пътища в Балтийско море за Естония, Латвия и Полша".

Милитаризирането на Азовско море

Сандра Калниете от ЕНП подчертава, че засилените контроли на корабите засягат интересите на ЕС, но опасностите за сигурността в региона са по-важни от икономическите аспекти. Нестабилната ситуация в Азовско море може "лесно да ескалира в открит конфликт", се казва в резолюцията на Европарламента. В тази връзка евродепутатите изразяват "своята дълбока загриженост от непрекъснатото милитаризиране на Азовско море, Черноморския регион и най-вече на неправомерно анексирания полуостров Крим". Евродепутатите дават за пример и разполагането на руски противовъздушни системи тип S-400. Киев от своя страна реагира на действията на Москва, като създаде нова военна база на Азовско море.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини също участва в дебата. Тя отбеляза със съжаление, че доскоро Азовско море е било почти напълно демилитаризиран регион. Федерика Могерини подчерта, че никой няма интерес от милитаризиране, защото то ще дестабилизира напълно напрегната ситуация със сигурността в Черноморския регион. Съгласно резолюцията на европарламента, действията на Москва в Азовско море представляват "ново измерение на хибридното водене на война" срещу Украйна. Жан-Люк Шафхаузер от дяснопопулистката фракция "Европа на нациите и свободата" изрази убеждението си, че напрежението е нараснало, защото в края на август САЩ са взели решение за увеличаване на военната помощ за Украйна. През септември Вашингтон предостави на Киев два нови патрулни катера.

Какви са целите на Москва?

Сандра Калниете окачестви действията на Русия в Азовско море като "пълзяща анексия". Европарламентът се оплаква и от това, че "Руската федерация незаконно добива петрол и природен газ на украинска територия". Европарламентът подчертава, че съществува опасност "Русия да окупира украинските петролни и газови находища в Азовско море, ако ѝ се удаде да превърне морето във вътрешно море на Руската федерация". Европарламентът призовава ОССЕ да удължи наблюдателската си мисия в Азовско море или да създаде отделна международна наблюдателска мисия. От гледна точка на значителния конфликтен потенциал пред вратите на Европа, Европарламентът смята за целесъобразно "да бъде назначен специален европейски пълномощник за Крим и Донецкия басейн, който да бъде отговорен и за Азовско море". Евродепутатите призовават Съвета на Европа ясно да заяви пред Москва, че в случай на ескалация на конфликта в Азовско море, санкциите срещу Русия могат да бъдат разширени.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини