Отидете към основна версия

3 255 10

Рим към Атина: Извинявайте за войната!

  • прокопис павлопулос-
  • серджо матарела-
  • италия-
  • гърция-
  • бенито мусолини

Италия официално ще се извини на Гърция за обявяването на война през 1940 година

Снимка: БТА/АР

Италианският президент Серджо Матарела се очаква да се извини официално от името на своята страна за непредизвиканото обявяване на война на Гърция на 28 октомври 1940 г. по време на еднодневното си посещение в южната ни съседка, пише в. "Катимерини".

Матарела, който е поканен от гръцкия си колега Прокопис Павлопулос, ще присъства в Солун на отбелязването на Деня "Охи" ("Не"), когато гръцкият лидер Йоанис Метаксас отхвърля ултиматума на Бенито Мусолини да позволи на Италия да превземе Гърция, което вкарва страната във Втората световна война.

Според информация на изданието италианският президент ще използва възможността да се извини за страданията, причинени от тази война на гръцкия народ.

Това ще бъде първи случай, когато Рим се извинява официално за събитията от 1940 г., отбелязва вестникът.

След военния парад в Солун двамата президенти ще заминат за Кефалония, където ще почетат паметта на италианските войници от дивизията "Акуи", които са били екзекутирани от германци на острова през септември 1943 г. след подписаното от Рим примирие.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • ЕС с процедура срещу Италия

    ЕС е решил да започне действия срещу Италия чрез процедурата по прекомерен дефицит, съобщи II Messaggero. Очаква се процедурата да бъде стартирана ...
    01.11.2018
    2 059
    6
Новини по държави: