Отидете към основна версия

3 166 17

Анкара: САЩ няма да ни казват какво да правим

  • турция-
  • сирия-
  • сащ-
  • сили за защита народа-
  • кюрдска работническа партия

Турция обяви, че няма да смекчи позицията си за сирийските Сили за защита на народа

Снимки: БТА/АР

Турция няма да смекчи позицията си за сирийската кюрдска милиция Сили за защита народа (СЗН), за да отговори на очакванията на САЩ.

Това заяви говорителят на турския президент Реджеп Ердоган, след като Вашингтон обяви награди за информация за местонахождението на трима лидери на Кюрдската работническа партия (ПКК), съобщи Reuters.

САЩ обявиха, че са определили възнаграждения в размер на общо 12 милиона долара за предоставяне на информация за местонахождението на трима ръководители на кюрдските бунтовници от ПКК.

На пресконференция след заседание на правителството Ибрахим Калън заяви, че Турция разглежда решението на Вашингтон като позитивна, но закъсняла стъпка.

Калън посочи, че е проблем това, че САЩ не определят СЗН като терористична организация, съобщава турският телевизионен канал НТВ.

По думите му да се правят опити СЗН и Партията на демократичния съюз (ПДС) да бъдат разграничени от ПКК, е напразно усилие. Нашата позиция по отношение на СЗН няма да се промени, каза Калън.

Турция разглежда сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа и нейното политическо крило ПДС като разклонения на ПКК в Сирия.

ПКК, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., е призната за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ.

САЩ от своя страна подкрепят СЗН, разглеждайки ги като съюзник в борбата срещу "Ислямска държава".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: