Отидете към основна версия

2 633 19

Москва: Не играйте игрички в Афганистан (СНИМКИ)

  • афганистан-
  • талибани-
  • ислямска държава-
  • сергей лавров-
  • сащ

Сергей Лавров призова азиатската страна да не бъде използвана като терен за геополитика 

Снимки: БТА/АР

Руският външен министър Сергей Лавров призова на международен форум в Москва Афганистан да не бъде използван като терен за геополитически игри и подчерта, че е важно да бъде запазена териториалната цялост на тази ислямска република, предаде ТАСС.

"Русия се обявява за запазване на единен и неделим Афганистан, в който да живеят мирно и щастливо всички етнически групи от страната. Не се съмнявам, че този подход споделят и другите участници в московския формат", каза Лавров при откриването на второто заседание от консултациите за Афганистан в т. нар. московски формат.

"Никой не бива да мисли с категориите на геополитическите игри, които може за пореден път да превърнат Афганистан в поле за съперничество между външни играчи с най-тежки последици за афганистанците и съседите им", отбеляза той.

На форума, организиран на ниво зам.-министри на външните работи и ресорни специални представители, за пръв път присъства делегация на талибаните. Като наблюдател в преговорите участва и служител от посолството на САЩ в Москва.

Русия и нейните партньори от региона ще продължат да полагат всички усилия, за да започне диалог между правителството на Афганистан и представители на талибаните "с оглед напредък в процеса на национално помиряване", увери Лавров.

"Всички държави от региона и международната общност като цяло искрено желаят да се възроди мирната, независима и процъфтяваща афганистанска държава, свободна от тероризъм и наркобизнес", добави той.

Подкрепяна от външни спонсори, терористичната групировка "Ислямска държава" се опитва да превърне Афганистан в плацдарм на своята експанзия в региона. Да подпомогнем афганистанците в рушенето на тези планове и в изкореняването на терористичната заплаха - това е задача, стояща пред всички наши страни и пред многостранните структури, действащи в региона, изтъкна руският първи дипломат.

Първият опит на Русия да свика среща в такъв формат през септември пропадна поради отказ на афганистанските власти да присъстват. Правителството в Кабул и този път не изпрати официални представители, но присъстват няколко членове на назначения от него Висш съвет за мир. Талибаните и членове на съвета са се срещали на предишни форуми на други места, но никога не са участвали във формални преговори и в дискусии лице в лице.

Талибаните отказват преки преговори с афганистанското правителство, което те смятат за американска марионетка, и заявяват, че ще преговарят за края на 17-годишната война в страната пряко с Вашингтон.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Атентатор удари смъртоносно Кабул (СНИМКИ)

    Силна експлозия отекна в афганистанската столица Кабул, предаде АР. Взривът е избухнал в близост до училище. В района се провеждал протестен митинг ...
    12.11.2018
    2 403
    3
  • Убиха „бащата на талибаните”

    Пакистанският духовен водач и деец Маулана Сами ул-Хак, известен и като „бащата на талибаните”, е бил убит в северния пакистански град Рав ...
    02.11.2018
    3 554
    10
  • Талибаните губят контрол над Афганистан

    Талибаните губят контрол над райони в Афганистан. Това се казва в доклад на Специалния генерален инспекторат за възстановяване на Афганистан, цитиран ...
    01.11.2018
    1 634
    0
  • Ужасът се завръща в Афганистан (СНИМКИ)

    Самоубийствен атентат беше извършен пред централата на Независимата избирателна комисия на Афганистан в столицата Кабул, предаде AFP. Полицаите, ох ...
    29.10.2018
    3 059
    7
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания