Отидете към основна версия

6 164 33

САЩ: Китай да махнат ракетите си

  • сащ-
  • ракети-
  • китай

Американски представители искат изтегляне на ракетите от островите Спратли

Снимка: Shutterstock

САЩ искат Китай да изтегли своите ракети от островите Спратли в Южнокитайско море, съобщи Inquirer.

Това е станало ясно по време на разговори в Държавния департамент. Вашингтон официално възразява срещу китайските действия в Южнокитайско море.

Според съветника по национална сигурност на президента на САЩ – Джон Болтън, темпът на свободно плаване на американски кораби в региона се е увеличил. Той говори по време на срещата на АСЕАН в Сингапур.

По време на разговорите представители на Китай са поискали САЩ да спрат да изпраща свои кораби и самолети в близост до китайските острови в региона. Според тях трябва да бъдат спрени действията, които подкопават суверенитета и сигурността на страната.

Двете страни излязоха с общо изявление, в което се ангажират да запазят своите ангажименти към избягването на конфронтация и да подкрепят мирното разрешаване на спорните въпроси в региона.

През октомври китайски разрушител се приближи максимално близо до американски военен кораб, карайки го да предприеме маневри. Още през май американският министър на отбраната обвини китайските власти, че са прехвърлили оръжие на островите Спратли. От Китай заявиха, че имат право да изпращат военни на всяка от своите територии.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини