Отидете към основна версия

6 483 44

САЩ губят военната си доминация

  • доклад-
  • армия-
  • сащ-
  • доминация-
  • превъзходство-
  • русия-
  • китай

Сериозни предизвикателства пред американската армия

Снимка: Shutterstock

Експерти направиха сурова оценка за американската военна мощ, нанасяйки удар по Стратегията за национална отбрана на президента Доналд Тръмп, предаде Би Би Си. В доклада се казва, че военното превъзходство и доминация на американската армия са намалели в някои области.

В продължение на десетилетия глобалната роля, която САЩ са заемали, се е градяла на несравнима военна мощ. Предизвикателствата днес обаче са големи и превъзходството на Вашингтон е поставено под въпрос. Конгресът е възложил на Комисията за стратегията по въпросите на националната отбрана да изготви независим доклад, в който да бъдат дадени насоки и да се изкарат изводи за състоянието на въоръжените сили.

Екипът, оглавяван от бившия представител на Пентагона Ерик Еделман и бившия началник на морските операции адмирал Гари Ръфхед, е оценил стратегията на американските въоръжени сили. Военното превъзходство на Америка е еродирало до „опасна степен“, се казва в доклада. Русия и Китай си остават най-големите конкуренти на САЩ във военната сфера, но вече дори страни като Иран и Северна Корея, които не могат да се мерят с мощта на американската армия, представляват риск за националната й сигурност.

Москва и Пекин продължават да модернизират собствените си сили, а освен това търсят начини да противодействат на САЩ в области, които американците са доминирали в продължение на дълги години. Войната в Украйна е показала изключителната разрушителна сила на руската артилерия, се казва в доклада. Военните експерти съветват администрацията на Тръмп да не обръща гръб на съюзниците на САЩ, а освен това да намали риска от опасна зависимост от компоненти от чужди държави. Друга от препоръките е оставане в Близкия изток, дори след победата над „Ислямска държава“. В следващ конфликт САЩ могат да понесат „неприемливо голям брой жертви“ и загуба на значими активи, особено, ако войната се води на два или повече фронта, се казва още в доклада.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини