Отидете към основна версия

2 230 29

Анкара: Винаги ще пазим нашите в Кипър

  • турция-
  • кипър-
  • мустафа акънджъ-
  • севернокипърска турска република

Кипърските турци искат справедливо и трайно решение на проблема на острова

Снимки: БТА/АР

Турция винаги ще пази правата на кипърските турци, заяви турският вицепрезидент Фуат Октай, цитиран от Анадолската агенция.

Октай бе на посещение в Никозия, където присъства на церемония по случай 35-та годишнина от провъзгласяването на Севернокипърската турска република (СКТР, призната само от Анкара), след което имаше двустранна среща с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ.

Никога няма да позволим да бъдат нарушени правата на гражданите на СКТР. Искам да кажа за пореден път, че Турция винаги ще участва в работата, свързана с преговорите за обединение на Кипър, но "ние никога няма да игнорираме игрите, които ще се играят по този въпрос", каза Октай.

Акънджъ на свой ред заяви, че Турция и кипърските турци искат справедливо и трайно решение на кипърския проблем.

Ако има воля земите на този остров и моретата ще бъдат достатъчни за всички, добави той.

Кипър е разделен от 1974 г., когато северната му част бе окупирана от Турция в отговор на националистически държавен преврат, целящ да присъедини острова към Гърция. През 1983 г. бе провъзгласена Севернокипърската турска република, призната единствено от Анкара.

Досега няма решение на въпроса за разделението на острова въпреки серия преговори под егидата на ООН, които бяха подновени през май 2015 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: