Отидете към основна версия

3 566 10

Исторически избори чукат на вратата на Украйна

  • украйна-
  • петро порошенко-
  • избори-
  • юлия тимошенко-
  • баткившчина

Започна официалната кампания за президентския вот през март 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Кампанията за президентските избори в Украйна през март догодина бе официално открита, съобщи руската информационна агенция Интерфакс.

По закон кампанията трябва да продължи 90 дни. Изборите са насрочени за 31 март 2019 г.
От днес до 3 февруари ЦИК ще приема документи от кандидатите. До 8 февруари трябва да регистрира отговарящите на законовите изисквания, а след това да обяви официалния списък с имената на претендентите за висшия държавен пост.

Кандидатите трябва да са граждани на Украйна, на възраст над 35 години, да владеят държавния език и да са живели в страната през последните 10 години. Те може да бъдат издигани от политически партии, както и да се явят като независими.

Кандидатите трябва да представят декларация за доходите си през последната година и да внесат залог от 2,5 милиона гривни (около 78 730 евро). Тази сума се възстановява на вносителя, но само ако се е класирал за балотажа или е победител още на първия тур.

Според последните социологически проучвания с най-висок рейтинг е лидерът на партията "Баткившчина" Юлия Тимошенко, а втори с малка разлика е действащият президент Петро Порошенко.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: