Отидете към основна версия

6 762 58

Турция иска помощ от САЩ срещу Ислямска държава

  • сирия-
  • сащ-
  • турция-
  • военни-
  • ислямска държава

На 8 януари ще стане ясно как турските военни ще заместят американските

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турция иска САЩ военна подкрепа в Сирия срещу Ислямска държава. Тя трябва да включва помощ при нанасянето на авиоудари и транспортирането на военнослужещи, пише американското издание Wall Street Journal.

Причината Анкара да иска помощ от Щатите е, че Турция ще поеме основната част от усилията в борбата срещу Ислямска държава след като американските военни се изтеглят. Близо 2000 военнослужещи на САЩ трябва да напуснат Сирия до 100 дни, които започнаха да текат на 19 декември 2018 г., когато президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви изтеглянето.

На 8 януари в Анкара ще бъде обсъдено точно как турските военни ще заменят американския контингент в Сирия. В тях ще вземе участие помощник-държавният секретар на САЩ за националната сигурност Джон Болтън, специалният представител на Държавния департамент за Сирия Джеймс Джефри и председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили Джоузеф Дънфорд.

Американски медии, позовавайки се на представители на Белия дом, също така съобщиха, че турските власти ще се заемат с управлението на териториите, освободени от терористите на Ислямска държава в Сирия, след изтеглянето на силите на САЩ от територията на страната.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: