Отидете към основна версия

4 153 22

Турция към САЩ: Дайте ни базите си!

  • турция-
  • сащ-
  • бази-
  • сирия-
  • кюрди-
  • изтегляне

Турция не иска базите да попаднат в ръцете на кюрдските милиции

Снимка: БГНЕС/ EPA

Турските власти ще поискат от американските представители Щатите да им предадат своите военни база в Сирия, или да ги унищожат, написа турският вестник „Хюриет“. Това искане може допълнително да усложни решението на САЩ да се изтеглят от Сирия.

Преди дни съветникът на Доналд Тръмп по въпросите за националната сигурност – Джон Болтън, заяви, че американците имат едно условие към турските си партньори, преди да се изтеглят от Сирия – да гарантират сигурността на кюрдските бойни милиции. В Анкара обаче не са съгласни на това условие.

През миналия месец американският президент Тръмп заяви, че изтегля близо 2000 американски военнослужещи от Сирия, след като обяви, че „Ислямска държава“ на практика е била победена, а това е била единствената причина за американско военно присъствие там. Решението на Тръмп предизвика тревога сред съюзниците на Вашингтон, а министърът на отбраната Джим Матис подаде оставка.

Според източници на вестника Турция иска от САЩ да им предаде 22-те военни бази, ползвани от американската армия в Сирия, или да ги унищожи. Турция няма да приеме базите да бъдат предадени на Отряда за народна самоотбрана (YPG), който Турция разглежда като въоръжено крило на Кюрдската работническа партия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: