Отидете към основна версия

2 242 27

Американски боен кораб в Румъния

  • черно море-
  • кораб-
  • румъния

Корабът акостира в Констанца

Снимка: BGNES/EPA

Американският десантен кораб „Форт Макхенри“ е акостирал в румънското пристанище в Констанца, съобщи Navy Times.

Корабът навлезе в Черно море през тази седмица. Той е акостирал в Констанца в рамките на съвместна програма между румънските и американските военноморски сили.

Официалният представител на Шести американски флот Кайл Рейнс заяви, че корабът е в региона по законно основание. Според него маневрите не нарушават нормите на международното право.

Той посочи, че останалите кораби от Шести американски флот изпълнява мисии за гарантиране на сигурността в Средиземно море.

По-рано беше обявено, че присъствието на десантния кораб в Черно море демонстрира ангажимента на САЩ за гарантирането на сигурността на авкаторията.

През миналата година Русия задържа три украински кораба и техните екипажи край Керченския пролив. В края на година в САЩ започнаха дискусии за международна акция в отговор на руските действия.

Смята се, че преминаването на американския кораб е част от тази акция. Корабът премина през Дарданелите в началото на седмицата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Американски разрушител ядоса китайците

    Боен кораб на американските военноморски сили премина близо до Параселските острови в оспорваното Южнокитайско море, с което вбеси китайските власти, ...
    07.01.2019
    7 000
    32
  • Десантен кораб на САЩ в Черно море

    Десантен кораб на САЩ навлезе в Черно море, съобщиха американски медии. Корабът е „Форт Макхенри“ от американския военен флот. Корабът ...
    07.01.2019
    5 560
    86
Новини по държави: