Отидете към основна версия

2 212 35

Комик може да спечели изборите в Украйна

  • украйна-
  • избори-
  • президент-
  • владимир зеленски-
  • комик

Резултатите от вота все пак остават непредсказуеми

Украински комик, който играе президента на страната в телевизионен сериал, е настоящият фаворит за поста в реалния живот след изборите на 31 март, сочат последните социологически проучвания, предаде АФП. Срокът за регистрация на кандидатите изтече в понеделник, а анкетите показват, че актьорът Владимир Зеленски изпреварва бившата премиерка Юлия Тимошенко и настоящия държавен глава Петро Порошенко.

Но с рекордния брой участници в надпреварата резултатите от вота остават непредсказуеми. „30 души са регистрирани – рекорд в досегашната история“, обяви говорителят на Централната избирателна комисия Константин Кивренко, който допълни, че са подадени документите на 40 потенциални кандидати.

Зеленски (40 г.) залага на широко разпространеното недоволство от политическата класа в страната и бавния темп на реформите. Различните сондажи му дават между 19 и 23%, докато Тимошенко и Порошенко са няколко пункта зад него съответно на второ и трето място. До голяма степен Владимир Зеленски дължи популярността си именно на телевизионния сериал „Слуга на народа“, в който играе президента на Украйна. Кандидатурата му за държавен глава е издигната от наскоро регистрирана популистка партия със същото име.

Междувременно Юлия Тимошенко обвини настоящия президент на Украйна Петро Порошенко в корупция. Според нея Порошенко е използвал своя пост, за да се облагодетелства, а сътрудници на президента участват в мащабни опити за купуване на избиратели с цел осигуряване на преизбирането му на президентските избори на 31 март.

Тимошенко твърди, че на граждани са обещавани по 1000 гривни ($37), ако гласуват за Порошенко, и добави, че е поискала от вътрешното министерство да проведе разследване. Канцеларията на Порошенко бързо опроверга твърденията на Тимошенко, предаде БНР.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: