Отидете към основна версия

16 585 107

НАТО и Русия не се разбраха

  • ракети-
  • мюнхен-
  • русия-
  • нато-
  • столтенберг-
  • сергей лавров

Русия не е показала желание да унищожи ракетите си

Снимка: БГНЕС/ EPA

Без признаци за компромис приключи срещата между генералния секретар на НАТО и външния министър на Русия по въпроса за бъдещето на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действия, съобщи Франс прес.

Йенс Столтенберг и Сергей Лавров разговаряха в Мюнхен, където се провежда международна конференция по сигурността. По думите на Столтенберг, руската страна не е показала желание да унищожи ракетната система "Новатор", която според западните съюзници нарушава ограниченията на договора от 1987 година.

В началото на този месец Съединените щати спряха от своя страна изпълнението на договора. Същото стори и Русия. Половингодишният срок за денонсиране на документа изтича през август. По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че европейските страни не желаят на тяхна територия да бъдат разположени американски ракети, но не смеят да се противопоставят на Вашингтон.

Председателят на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер заяви, че политиците по света трябва да предприемат по-активни действия за решаването на конфликтите, предаде ТАСС. "Не е достатъчно просто да седим и да чакаме, докато институциите, формирали се за много години, се разрушат", отбеляза Ишингер. "Не можем само да седим и да гледаме как продължават стари конфликти на различни места по света. Не е достатъчно само да се надяваме, че ще ни подмине най-лошото развитие на събитията", добави той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: