Отидете към основна версия

2 333 27

Щурмуваха албанския парламент с коктейли „Молотов“

  • албания-
  • парламент-
  • молотов-
  • коктейли-
  • протест-
  • еди рама

Хиляди демонстранти искат оставката на премиера

Снимка: БГНЕС/ EPA

Поддръжници на албанската опозиция успяха да пробият полицейския кордон пред сградата на правителството и се опитаха да разбият вратите на зданието, където се помещава кабинетът на премиера Еди Рама, за чиято оставка протестиращите настояват, предаде Ройтерс.

Симпатизантите на опозицията си проправиха път към сградата, като хвърляха коктейли "Молотов" и сигнални ракети. Хиляди демонстранти, настояващи за оставката на Рама и за предсрочни избори, се включиха в протестите, отбелязва AP.

Стотици полицаи са разположени около сградата на правителството. Полицията обаче оказа слаба съпротива, оставайки настрана, макар че служителите й използваха сълзотворен газ и водни оръдия и призоваваха протестиращите по мегафони да се разпръснат. Две линейки бяха забелязани да качват протестиращи, пострадали, според информации, от сълзотворния газ.

Демонстрантите все пак не влязоха вътре в сградата. След като няколко минути позволи на протестиращите да останат край входа, полицията отново формира кордон около зданието. В интервю за AP преди днешния митинг лидерът на демократите Лулзим Баша заяви, че от партията настояват за оставката на правителството, за временен кабинет и предсрочни избори, "за да се възстанови демокрацията чрез парламент, избран с волята на народа, а не с парите или заплахите на престъпниците".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: