Отидете към основна версия

3 545 23

Саудитска Арабия отговори на Тръмп за петрола

  • нефт-
  • петрол-
  • доналд тръмп-
  • саудитска арабия-
  • опек

Рияд подкрепя идеята за намаляване на добива на нефт да продължи и през второто шестмесечие на 2019 година

Снимка: Shutterstock

Министърът на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси на Саудитска Арабия Халид бин Абдул Азиз ал Фалих заяви, че подкрепя идеята намаляването на производството на петрол да продължи и през второто шестмесечие на 2019 година, предаде AFP.

Той изрази това мнение въпреки натиска на президента на САЩ Доналд Тръмп за поддържането на ниски цени на петрола.

През януари членките ОПЕК започнаха да прилагат новото шестмесечно споразумение, целящо да намали производството на петрол до 1,2 милиона барела дневно, за да се поддържат цените.
"Оставаме гъвкави. Склонен съм да подкрепя вероятността за удължаване на намаляването на производството през второто шестмесечие на тази година", каза Халид ал Фалих в ефира на телевизия CNBC.

Коментарите на саудитския министър, чиято страна е най-големият износител на суров петрол в света, идват само два дни, след като Тръмп критикува ОПЕК за повишаването на цените на суровия петрол.

"Цените на петрола се покачват много. ОПЕК, моля, запазете спокойствие. Светът не може да понесе увеличение на цените", заяви американският президент.

Котировките на суровия петрол се сринаха в средата на 2014 година, спадайки от 100 долара за барел до под 30 долара за барел заради свръхпредлагане и понижено търсене в световен мащаб. Това накара ОПЕК да си сътрудничи с производителите на петрол, които не са членки на картела, основно с Русия, за да се намали производството и да се повишат цените.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини