Отидете към основна версия

10 889 97

НАТО приближава заплашително Русия

  • нато-
  • русия

Военноморските сили на НАТО провеждат ученията "Посейдон 19" в акваторията на Черно море

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В периода 1-8 март военноморските сили на страните от НАТО провеждат ученията „Посейдон 19“ в акваторията на Черно море, предава руската информационна агенция EA Daily.

Според официалните данни на щаба на Военноморските сили на Румъния, американската военна техника, както и 500 войници и офицери, са разтоварени в пристанището на Мидия.

В допълнение към танковете М1 (Abrams), НАТО е разположило бронирани машини М2 (Bradley), хеликоптери CH-47 (Chinook), AH-64 (Apache), UH-60 и HH-60 (Black Hawk). В региона се разполагат и единици от Първа американска пехотна дивизия, които ще бъдат разквартирувани в Черноморския регион в продължение на девет месеца.

Танковете, бронирани превозни средства и хеликоптери ще бъдат използвани в редица маневри. През лятото и есента на 2019 г. американски пехотинци ще бъдат изпратени от Румъния към Украйна, където ще участват в ученията Rapid Trident, Sea Breeze, Riverine и Maple Arch. През есента войските на НАТО също ще посетят тестовата площадка Булбоак в Молдова за съвместните артилерийски упражнения Fire Shield.

Увеличаването на военното присъствие на НАТО в страната беше лично поискано от румънския президент Клаус Йоханис. Те трябва да укрепят системата за сигурност на военната авиационна база „Михаил Когелничану".

По-рано EADaily съобщи, че американски разузнавателен самолет, оборудван със специално радио-електронна система, както и оптично-електронна система с термовизионна камера, която позволява наблюдение в гъсти облаци, редовно напуска румънската военна база „Михаил Когалничану".

От началото на годината самолетът на ВВС на САЩ MC-12W Liberty два пъти е прелетял край границата на Приднестровието, изучавайки местоположението на най-големия запас от руски оръжия в Европа, останал след изтеглянето на 14-та руска армия от региона през 1995 година. В момента защитата на боеприпасите се осигурява от оперативната група на руските сили, разположена на левия бряг на Днестър, която не се контролира от Кишинев.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: