Отидете към основна версия

1 982 19

Тръмп: „Ислямска държава” е 100% победена

  • ислямска държава-
  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • сирия-
  • победена

Край на терористичния халифат

Снимка: БГНЕС/ EPA

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че "Ислямска държава" е 100 процента победена в Сирия и показа на журналисти карти на районите, контролирани от джихадистите в миналото, предаде AFP.

"Териториалният халифат на "Ислямска държава" е 100 процента елиминиран в Сирия", каза пред журналисти и говорителката на Белия дом Сара Сандърс, която придружава президента Тръмп във Флорида. Самият Тръмп заяви, че от известно време групировката вече не контролира територии след кампанията срещу нея, водена от САЩ и коалиционните сили, продължила пет години.

По време на тази кампания бяха пуснати над 100 000 бомби и бяха убити неуточнен брой цивилни, отбелязва AP. Пълното поражение на последния бастион на ИД в Багуз в Сирия ще означава край на самопровъзгласения халифат, който във върховия си момент обхващаше големи части на Сирия и Ирак.

През последните няколко седмици Тръмп на няколко пъти каза, че "Ислямска държава" не контролира вече територии, но американски представители заявиха, че продължават сраженията между подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили и бойци на ДАЕШ в последния район, който ислямистите държат в Сирия. Тръмп обяви изтеглянето на американските сили от Сирия, но по последна информация Вашингтон ще остави близо 400 свои войници на сирийска земя.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини