Отидете към основна версия

14 464 102

Русия тренира за нападение край България

  • русия-
  • нападение-
  • ту-22-
  • нато-
  • румъния-
  • българия-
  • парашутисти-
  • девеселу-
  • база

Русия подготвя парашутисти да атакуват черноморски страни

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руските въоръжени сили симулират бомбардиране на румънска база, намираща се близо до България. Именно на военната база в Девеселу САЩ и Румъния се споразумяха да бъде разположен американски противоракетен щит.

Румънското издание Adevarul пише, че руснаците са симулирали бомбардиране на румънската база по време на мащабните учения в Крим. След като разположи в Крим ядрените бомбардировачи Ту-22, Москва продължава военните игри в Черно море, като мобилизира над 1500 парашутисти за ученията. За маневрите бяха изпратени много самолети и военни хеликоптери, както и десантни кораби.

Според военни източници руската авиация провежда тренировки, целящи да ѝ осигурят възможно най-голям успех при евентуална атака срещу американския противоракетен щит, разположен в базата Девеселу в Южна Румъния. Цитираните източници твърдят, че казармата, в която е разположена американската част, е възпроизведена в реални размери от леки материали, за да може руските пилоти да се усъвършенстват при възможно най-реални условия. Руски официални представители нееднократно са посочвали с пръст Девеселу, твърдейки, че противоракетния щит има нападателен потенциал - нещо, което многократно беше отричано от НАТО.

САЩ и Румъния нееднократно посочваха, че военната база и ПРО „щитът“ нямат офанзивен характер, целящ да застраши сигурността на Русия. Американците посочиха, че това е една от най-важните бази на САЩ в Европа. След анексирането на Крим отношенията между Кремъл и западните страни удариха дъното и напрежението се повиши.

Друго румънско издание - Romania Libera - пише, че Русия подготвя парашутисти да атакуват черноморски страни, а най-уязвима била Румъния. Членките на НАТО с излаз на Черно море са Турция, България и Румъния, но "Турция има специална връзка с Русия", така че единствените черноморски страни, които може да бъдат визирани от подобна атака по море, остават Румъния и България. Тъй като Румъния е географски по-близо до Русия, тя е най-уязвимата в тази ситуация, посочва изданието.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: