Отидете към основна версия

9 265 76

Повреди се най-новият американски самолетоносач

  • самолетоносач-
  • сащ-
  • повреда-
  • кораб-
  • джералд форд

Нови проблеми за американския флот

Снимка: БГНЕС/ EPA

Най-новият супер самолетоносач на Военноморските сили (ВМС) на САЩ от клас „Форд“ се е повредил по време на ходовите изпитания, предава РИА Новости. Неизправностите са били намерени в парните турбини на кораба, затова се е наложило той да бъде върнат в корабостроителницата.

Отбелязва се, че двата ядрени реактора не се нуждаят от ремонт. Така самолетоносачът ще бъде предаден на американския флот не по-рано от октомври тази година - три месеца по-късно от предвидената дата. Известно е също, че корабът има проблеми с асансьорната система за повдигане на снаряди към самолетите на палубата, което притеснява военноморските служители, предаде "Фокус".

По-специално, устройствата нямат надежден софтуер. Досега само два от единадесетте планирани асансьора отговарят на флотските стандарти. Най-новият самолетоносач CVN-78 "Джералд Р. Форд" започна да се строи през 2009 година и бе предаден на флота през 2017 година. Корабът струва на САЩ рекордните 12,9 милиарда долара. Общо Пентагонът планира да построи от десет до дванадесет кораба от клас „Форд“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини