Отидете към основна версия

3 000 21

Изгониха проруски столичен кмет! Крал пари

  • латвия-
  • рига-
  • кмет-
  • нилс ушаковс

Латвийското правителство уволни Нилс Ушаковс от поста кмет на столицата Рига за безсрамни финансови нарушения

Снимки: БГНЕС/EPA

Латвийското правителство уволни водача на прокремълската социалдемократическа партия "Съгласие" Нилс Ушаковс от поста кмет на столицата Рига за "безсрамни финансови нарушения", предаде Франс прес.

Ушаковс е кмет на Рига от 2009 г. Ръководената от него партия спечели парламентарните избори през октомври миналата година, но не успя да формира коалиция и премина в опозиция. Партията е подкрепяна главно от рускоезичното малцинство, което представлява около една четвърт от населението от 1,9 милиона души на Латвия.

Министърът на околната среда и регионалното развитие Юрис Пуце обяви, че Ушаковс е отговорен за тежко нехайство и системна небрежност, както и за безсрамни финансови нарушения.

По силата на закона министърът отговаря за контрола над общините и за функционирането им.

В случай на повтарящи се нарушения, министерството е длъжно да разпусне общинския съвет (което води до предсрочни избори) или да уволни кмета.

През януари Ушаковс беше задържан за кратко при разследване за корупция във връзка с търг за покупката на полски и чешки автобуси и трамваи за общинската компания за обществен транспорт "Ригас сатиксме".

През декември миналата година по това разследване бяха арестувани шестима души, включително генералният директор на "Ригас сатиксме" Леонс Бемхенс и един от най-богатите латвийски бизнесмени Марис Мартинсонс.

Министърът заяви, че преди две години общинският съвет е гласувал увеличаване на капитала на компанията с 28 милиона евро, но парите не били инвестирани.

Ушаковс заяви, че ще обжалва решението на министерството в съда. "Ще се боря, ще остана с избирателите си, каквото и да стане", каза той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Кмет подаде оставка заради голи снимки

    Кметът на северозападния френски град Хавър подаде оставка, след като изпратил няколко свои голи снимки на жена, която твърди, че е обект на нежелано ...
    22.03.2019
    11 186
    12
  • Рускиня ще става кметица в... Турция

    Рускиня обяви кандидатурата си за местните избори в турски град, предаде „Дейли Сабах“. Тя живее в Турция от няколко години, омъжена е за ...
    15.02.2019
    4 705
    24
Новини по държави: