Отидете към основна версия

8 992 38

ЦРУ убедило Тръмп да изгони руски дипломати с мъртви патици

  • сергей скрипал-
  • сащ-
  • русия-
  • патици-
  • мъртви-
  • доналд тръмп-
  • цру-
  • джина хаспел

Две снимки убедили Тръмп, че Русия е отровила Скрипал

Снимка: Shutterstock

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) е използвало нетрадиционни методи, за да накара президента Доналд Тръмп да се реши да изгони руски дипломати от страната в отговор на инцидента в Солсбъри, предаде „Ню Йорк Таймс”.

На 4 март 2018 година на Острова бившият руски агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия бяха намерени в безпомощно състояние. Британските служби разкриха, че двамата са били отровени с нервнопаралитичното вещество „Новичок”, а зад атаката стои Москва. Лондон изгони руски дипломати в знак на протест, а САЩ направиха същото. Оказа се, че президентът Доналд Тръмп първоначално е бил скептичен и не е бил склонен да гони руски дипломати.

Със задачата да убеди Тръмп за вината на Русия е била натоварена директорката на ЦРУ Джина Хаспел, която по това време е била зам.-директор на управлението. Източници, запознати със случилото се, разкриха каква е била нейната тактика. Джина Хаспел е използвала целия си шпионски опит, натрупан в работата в службите, където тя много често е имала пряк контакт с информатори. Тя заявила на Тръмп – който често е обвиняван за съмнително близки отношения с Кремъл – че Сергей и Юлия Скрипал не са единствените, пострадали при нападението. Печелейки доверието му, тя искала да промени мнението на президента за случилото се във Великобритания.

От ЦРУ показали на президента снимки на деца, хоспитализирани заради досег с отровното вещество в Солсбъри. След това Джина Хаспел показала на Тръмп снимка на мъртви патици, които са станали жертва на небрежната работа на руските килъри. Подходът се оказал ефективен и Тръмп наредил експулсирането на 60 руски дипломати от Щатите. За първи път след атаката става ясно също така, че деца са пострадали при опита за убийство на Скрипал. Британските служби пазят в дълбока тайна местоположението на Сергей и Юлия Скрипал, които бяха спасени.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.

Свързани новини