Отидете към основна версия

6 254 51

Иран отново заплаши: Затваряме Ормузкия проток, ако...

  • ормузки проток-
  • иран-
  • сащ

Ако враждебността на САЩ нарасне, сме способни да го направим, предупреждават от Техеран

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Не се опитваме да затворим Ормузкия проток, но ако враждебността на САЩ нарасне, сме способни да го направим, заяви началникът на генералния щаб на иранските въоръжени генерал Мохамад Багери, цитиран от Франс прес.

"От друга страна, ако нашият петрол не може да минава през протока, петролът на други страни със сигурност също няма да може", добави той.

На 22 април САЩ обявиха, че от май отпадат изключенията за някои страни да да купуват ирански петрол и от следващия месец Вашингтон вече ще санкционира всяка страна, която продължи да го прави. В сряда иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф предупреди САЩ, че за тях ще има последствия, ако предприемат "лудата мярка" да забранят на Иран достъп до Ормузкия проток, който затваря Персийския залив и през който преминават една трета от петролните доставки по море.

Багери отбеляза, че засега елитните Гвардейци на ислямската революция не са забелязали промяна в поведението на въоръжените сили на САЩ към тях след решението на Вашингтон да ги категоризира като терористична организация.

"Военните кораби на САЩ са длъжни да отговарят на Корпуса на гвардейците на ислямската революция при преминаване на Ормузкия проток. До вчера те отговаряха на въпросите на КГИР и не сме забелязали промяна в процедурите им", заяви генерал Багери.

Иранската агенция Тасним съобщи в сайта си, че дрон на КГИР е прелетял над американски самолетоносач в Персийския залив.

Агенцията публикува видеозапис без дата, в който се вижда светлосин дрон с надпис "Абабил III" да излита от пустинна писта край морето. Според Тасним видеото е заснето от КГИР.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Преговори със САЩ са невъзможни

    Ръководството на Иран никога няма да преговаря със САЩ в условията на наложен икономически натиск. Това заяви един от главнокомандващите на иранската ...
    29.04.2019
    3 141
    25
  • Иран към САЩ: Ще ви отговорим подобаващо

    Оттеглянето от Договора за неразпространение на ядрените оръжия е една от "многобройните възможности на Иран", след като САЩ затегнаха санкц ...
    28.04.2019
    6 588
    38
  • САЩ санкционират не само Иран

    Със санкциите срещу Иран САЩ на практика наказват още 8 държави, включително и близки съюзници. На петролния пазар ще се появи огромен дефицит, бензин ...
    27.04.2019
    4 304
    8
  • Иран: Искат да ни вкарат във война със САЩ

    Израел, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, чрез съветника на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън, се опитват да вкарат Вашин ...
    27.04.2019
    6 083
    29