Отидете към основна версия

5 673 19

Иран постави ултиматум от 60 дни

  • иран-
  • ултиматум-
  • хасан рухани-
  • срок-
  • сащ-
  • ядрено-
  • споразумение

В противен случай Иран ще откаже да изпълнява своите ангажименти

Снимка: БГНЕС/ EPA

Иран реши да не ограничава занапред запасите си от тежка вода и обогатен уран, както се бе ангажирал с подписването на международното споразумение от 2015 г., ограничаващо ядрената програма на страната. Това заяви иранският Висш съвет за национална сигурност, предаде AFP.

Година след като САЩ се оттеглиха от това споразумение и възстановиха санкциите си срещу Иран, Техеран даде 60 дни на страните, останали участнички в пакта (Германия, Китай, Франция, Великобритания и Русия), за да вземат мерки за запазване на сделката и за изпълнение на своите ангажименти - да предпазят петролния и банковия сектор на Иран от американските санкции, посочват осведомителните агенции.

В противен случай Иран ще откаже да изпълнява други свои ангажименти. Съвместният всеобхватен план за действие за иранската ядрена програма остава в сила; "Иран не се оттегля от споразумението" и е готов да продължи дискусиите по него. Това заяви в реч, излъчена по телевизията, президентът на страната Хасан Рухани.

До представителите на петте страни - участнички в сделката, са изпратени съответните писма. Чакахме една година след решението на САЩ да излязат от сделката, както ни препоръчаха другите участници, и изпълнявахме всички свои ангажименти. Споразумението остава без промени. Готови сме и занапред да обсъждаме споразумението, неговото изпълнение, каза президентът на Иран. Той обаче предупреди, че Техеран ще реагира твърдо, ако въпросът с ядрената му програма отново бъде внесен за обсъждане в Съвета за сигурност на ООН. Рухани заяви също, че страната му няма вече да продава обогатен уран и тежка вода на други държави.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини