Отидете към основна версия

9 376 58

Иран ще нападне Израел, ако...

  • израел-
  • иран-
  • ядрена сделка-
  • бенямин нетаняху-
  • хамас-
  • газа

Еврейската държава вече размени удари с иранските сили в Сирия

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Израелски министър предупреди за възможни нападения на Иран срещу Израел, ако конфликтът между Техеран и Вашингтон ескалира, съобщи "Ройтерс".

САЩ засилиха икономическия и военния натиск върху Иран, като президентът Доналд Тръмп в четвъртък призова лидерите му да разговарят с него за отказване от ядрената си програма и заяви, че не би могъл да изключи въоръжена конфронтация.

Правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху, което подкрепя твърдата позиция на Тръмп срещу своя най-голям враг, до голяма степен се въздържаше от коментари относно изострящото се напрежение между Иран и САЩ.

Късайки с мълчанието, израелският енергиен министър Ювал Щайниц заяви, че в Персийският залив "нещата се разгорещяват".

"Ако се случи някакъв горещ конфликт между Иран и САЩ, между Иран и неговите съседи, не изключвам те да активират "Хизбула" и "Ислямски джихад" от Газа, или дори, че ще се опитат да изстрелят ракети от Иран към Държавата Израел", коментира Щайниц.

Израелските военни отказаха да коментират дали се подготвят за евентуални заплахи, свързани с конфликта между Техеран и Вашингтон.

Израел размени удари с иранските сили в Сирия, както и с "Хизбула" и палестински екстремисти. До момента обаче не е водил открита война с Иран, който се намира в другия край на Близкия изток.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини