Отидете към основна версия

17 307 26

Напрежението се покачва! Кандидат за кмет на Истанбул се отказа от битката

  • екрем имамоглу-
  • турция-
  • истанбул-
  • реджеп ердоган-
  • муаммер айдън

Опозиционерът Муаммер Айдън се оттегли от участие на повторните избори

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Опозиционен кандидат обяви, че се оттегля от участие на повторните избори в Истанбул следващия месец - стъпка, която вероятно ще подпомогне кандидата на основната опозиционна сила, предаде Ройтерс.

"Оттеглям се като кандидат за кмет на Истанбул на Демократичната лява партия, считано от днес", обяви Муаммер Айдън в Тwitter.

На 6 май Висшата избирателна комисия на Турция взе решение да отмени резултатите от местните избори в Истанбул на 31 март. Нови избори в мегаполиса ще се състоят на 23 юни.

На изборите на 31 март кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм претърпя поражение от Екрем Имамоглу от опозиционната Народнорепубликанска партия. ВИК се произнесе в полза на партията на президента Реджеп Ердоган, която оспорва резултатите в Истанбул.

Не е известно дали избирателите на ДЛП ще подкрепят Имамоглу следващия месец, но и двете политически сили имат светски електорат. Няколко по-малки партии вече сигнализираха, че може да го подкрепят в знак на протест срещу решението на ВИК да отмени изборите.

ДЛП каза, че няма да издига друг кандидат през юни, посочи турският телевизионен канал НТВ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: