Отидете към основна версия

8 622 55

В Турция - руските ракети може и да почакат до... (ВИДЕО)

  • с-400-
  • ракети-
  • турция-
  • русия-
  • f-35

Анкара и Вашингтон спорят от месеци за турската поръчка за руската ракетна система

Снимки: БГНЕС/ЕРА

"Отлагане при С-400" - под това заглавие турският в. "Йени месаж" пише, че се водят преговори за възможно отлагане на сделката между Анкара и Москва за придобиване на руски системи С-400 от южната ни съседка. Очакваше се първата доставка на системите да бъде осъществена още през юни, но по искане на Белия дом се обсъжда отлагане на доставката за 2020 г., твърди изданието.

"Йени месаж" посочва, че сделката стана причина за най-дълго продължилата криза между Турция и САЩ в последните години. Изданието напомня, че при всеки удобен случай ръководните турски представители настояват, че сделката с Москва е свършен факт. От Пентагона обаче настояват за отлагане на доставката, а сведения сочат, че Анкара гледа положително на това искане.

Анкара и Вашингтон спорят от месеци за турската поръчка за руската ракетна система, за която САЩ казват, че е несъвместима с отбранителната мрежа на НАТО и ще застраши самолетите F-35, които южната ни съседка очаква да получи. Турция предложи да бъде съставена смесена работна група, която да направи оценка на въздействието на С-400 върху изтребителите.

Турският вестник посочва, че като условие за това, да приемат турското предложение за смесена работна група, САЩ са поставили искането Анкара да отложи доставката на С-400.

"Ако отлагането действително се осъществи, това несъмнено би имало значението на стъпка назад, а според експертите тази стъпка на отстъпление ще има и продължение", коментира "Йени месаж", според който това би било и знак, че "става каквото САЩ кажат".

"Милли газете" цитира мнението на руски политолог, според когото сделката за С-400 е сериозен удар върху имиджа на САЩ, които "активно се опитват да блокират всичко, свързано с оръжейния пазар, където разглеждат руските продукти като конкурентни".

"Ето защо те ще се опитат да направят всичко възможно, за да попречат на изпълнението на това споразумение", казва руският експерт, като прогнозира, че предстои сериозен натиск от американска страна над Турция.

Публикация за възможно отлагане на доставката на С-400 в Турция преди няколко дни помести и германският в. Bild. Позовавайки се на дипломатически среди, вестникът писа, че турските власти възнамеряват да преразгледат решението си заради рязкото влошаване на икономическата ситуация в страната и обезценяването на местната валута.

Ръководителят на Дирекцията по комуникации в турското президентство Фахретин Алтун обаче опроверга твърдението и препоръча на вестника да се информира от него самия, тъй като източниците му грешат, а сделката за С-400 "е факт".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: