Отидете към основна версия

1 531 10

Анархисти хвърлиха боя по резиденцията на американския посланик в Атина

  • атина-
  • гърция-
  • сащ-
  • посолство-
  • димитрис куфодинас

Полицията е задържала във връзка със случая осем души от групировката "Рубикон"

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Членове на анархистката групировка "Рубикон" са хвърлили боя по резиденцията на посланика на САЩ в Атина, съобщава "Катимерини".

Анархистите са пристигнали на пет мотоциклета, преминали са пред резиденцията, която се намира до американското посолство в центъра на града, хвърлили са боя и са избягали. Докато са се изтегляли, те са хвърлили и димка на пътното платно, за да могат да изчезнат необезпокоявани.

Полицията е задържала във връзка със случая осем души, но по-късно всички са били освободени.

Това е третото нападение над резиденцията на посланика и американското посолство за последните няколко месеца. На 8 януари десетима членове на "Рубикон" хвърлиха боя по посолството. На 25 януари неизвестни написаха на оградата на резиденцията лозунги, сред които и "Македония е гръцка земя".

Днешното нападение има висок символизъм, защото е срещу една от теоретично най-добре охраняваните цели, и е в рамките на пороя от действия и нападения с искане за освобождаване на излежаващия доживотна присъда член на терористичната организация "17 ноември" Димитрис Куфодинас, който обяви гладна стачка.

Посланикът на САЩ Джефри Пайът определи в Тwitter днешното нападение срещу резиденцията му като "детински вандализъм".

"Добър ден. Днес се събудих с един детински вандализъм пред дома ми и ще продължа да работя с гръцките власти, за да бъдат наказани виновните според закона. Разрушаването на собственост не е мирен протест", написа дипломатът.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: