Отидете към основна версия

6 476 44

САЩ отново предупредиха Турция: Забравете руските ракети (ВИДЕО)

  • ракети-
  • с-400-
  • турция-
  • сащ-
  • ф-35

Вашингтон за пореден път намекна на Анкара за възможни санкции заради комплексите С-400

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Вашингтон отправи ново предупреждение за възможни санкции срещу Анкара заради намерението на южните ни съседи да разположат в страната руските противовъздушни ракетни системи С-400.

Говорителката на американското външно министерство Морган Ортагюс заяви, че ако Анкара финализира сделката със закупуване на ракетите С-400 от Москва, Вашингтон ще предприеме санкции, които са предвидени в рамките на Закона за противодействие срещу неприятелите на Америка чрез санкции (CAATSA).

"Ние искаме да сътрудничим с Турция, но нашата позиция остава непроменена. Ако Турция реши да финализира сделката по закупуването на руските ракети С-400, ще трябва да си понесе негативните последствия от своите действия. Това означава, че ще се преустанови доставката на самолетите F-35, което би довело до отмяна на участието на турската военноотбранителна промишленост в програмата. А също и санкции, които са предвидени в закона CAATSA", заявяват от Вашингтон.

Междувременно президентите на САЩ и Турция Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган са разговаряли по телефона. Според ръководителя на Дирекцията по комуникации към турското президентство Фахреттин Алтун - Ердоган предложил на колегата си създаването на съвместна работна група по въпроса за руските отбранителни системи, които се планира да бъдат доставени на Анкара.

Преди това турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че договорът за доставката е подписан и са уредени всички детайли по сделката.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.

Свързани новини