Отидете към основна версия

1 716 7

САЩ призоваха Сърбия и Косово: Помирете се!

  • косово-
  • сърбия-
  • сащ-
  • балкани-
  • александър вучич-
  • югославия

Диалогът между Белград и Прищина е единственият път, по който може да се стигне до истинска независимост

Снимка: Shutterstock

Съединените щати призоваха Сърбия и Косово към диалог и взаимно признаване по случай 20-та годишнина от края на разполагането на сили на НАТО за прекратяване на конфликта помежду им, предаде Франс прес.

"Бе постигнат голям напредък, но работата още не е свършена. Прищина и Белград трябва да положат допълнителни усилия за постигането на цялостно споразумение, базирано върху взаимно признаване", заяви Белият дом в изявление.

Според Вашингтон диалогът между Сърбия и Косово е единственият път, по който може да се стигне до истинска независимост. Съединените щати изразиха готовността си да предоставят на Белград и Прищина своята подкрепа в рамките на този процес.

Вашингтон призова Косово и Сърбия да действат незабавно в памет на тези, които са страдали и умирали преди 20 години.

Подобно на повечето западни държави Съединените щати признават Косово, където тяхната популярност сред косовските албанци е огромна. Американското знаме се вижда навсякъде, с изключение на районите, които са населени предимно със сърби.

Интервенцията на силите на НАТО, започнала през март 1999 г., сложи край на войната, довела до окончателното разпадане на Югославия.

В рамките на този конфликт бяха убити повече от 13 000 души, по-голямата част от които косовски албанци.

Оттогава насетне отношенията между Белград и Прищина са доста обтегнати. Косово, което се намира под международна закрила, обяви независимост през 2008 г., която не е призната от Сърбия.

Лидерите на двете страни приеха през април да се срещнат на 1 или 2 юли за преговори в Париж.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини