Отидете към основна версия

1 210 11

Косово заслужава да бъде член на ЕС и НАТО

  • бил клинтън-
  • косово-
  • хашим тачи-
  • нато-
  • рамуш харадинай-
  • мадлин олбрайт

Бившият американски президент Бил Клинтън заяви в Прищина, че младата държава е пример за демокрация

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Бившият американски президент Бил Клинтън заяви в Прищина, че Косово е пример за демокрация и заслужава членство в ЕС и НАТО, съобщава белградският вестник "Данас". Клинтън е в Косово по повод 20-ата годишнина от влизането на международните умиротворителни сили в бившата сръбска провинция.

Смятам, че целият свят може да вземе пример от Косово как израсна и как живее в мир със своите съседи, каза бившият американски президент. Клинтън се срещна вчера с президента на Косово Хашим Тачи, който го награди с "Орден на свободата", и с премиера Рамуш Харадинай. Тачи изтъкна, че Клинтън е символ на "доверието, оптимизма и надежда за гражданите на Косово", пише "Данас".

Изразяваме дълбока благодарност към САЩ, които ръководеха кампанията за прекратяване на етническото прочистване и връщането на косовските граждани в техните домове, кампанията за изграждане на нов живот и мир за всички, заяви Тачи, цитиран от "Данас".

По повод двадесетата годишнина от влизането на умиротворителни сили в Косово са предвидени много мероприятия, съобщават белградските издания. Централната проява по повод годишнината ще бъде на площад "Скендербег" в Прищина, където се очакват речите на Клинтън и бившия държавен секретар Мадлин Олбрайт.

След това ще има "Шествие за свобода", ще бъде открит бюст на Олбрайт на площад, който носи нейното име, и ще започне международна конференция на тема "20 години на свобода - една визия за устойчив свят".

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини