Отидете към основна версия

17 211 37

Страни от НАТО разполагат с руски комплекси

  • турция-
  • с-400-
  • русия

Турски медии коментират позицията на САЩ по случая

Снимка: Shutterstock

Поне три държави – членки на НАТО разполагат с руски противоракетни системи. Това пише в анализ на агенция Анадола.

В момента САЩ настояват Турция да се откаже от закупуването на противоракетна система С-400. Страната очаква да получи първите комплекси до края на годината.


Турските медии припомнят, че Индия също е подписала договор за такава доставка през миналата година. САЩ твърдят, че чрез системите руските военни ще имат достъп до отбранителна информация на НАТО.

Припомня се, че Русия вече е продала системи С-300 на държави като България, Гърция и Словакия. Посочва се, че Гърция дори е разположила свои комплекси в гръцката част на Кипър.

Експерти смятат, че силите на НАТО и техните самолети са изложени на радарни системи, разположени в Гърция, също колкото биха могли да бъдат изложени на ракетния щит, разположен в Турция.

Смята се, че САЩ също са закупили такива системи от Беларус, за да тестват своите системи „Пейтриът“. Посочва се, че американските изтребители F-35 са проектирани така, че да са недосегаеми за руските противоракетни системи.

В същото време американски съюзници като Саудитска Арабия, Египет, Ирак и Катар също преговарят за руски противоракетни системи. Припомня се, че с подобна радарна система разполагат и 17 държави, които са съюзници на САЩ.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 27 гласа.

Свързани новини

  • Турция също готви удар по САЩ

    Турция ще предприеме "реципрочни стъпки", ако САЩ ѝ наложат санкции заради купуването на руските зенитно-ракетни комплекси С-400. Това заяви ...
    14.06.2019
    28 167
    81
  • Ето кога Турция ще получи руските ракети

    Русия планира да достави зенитно-ракетните системи С-400 на Турция през месец юли тази година. Това заяви руският дипломат и помощник на президента Юр ...
    12.06.2019
    8 272
    51
  • Нов шамар за Турция! САЩ ѝ налагат санкции

    Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри единодушно резолюция, в която се съдържа призив за цялостно налагане на санкции спрямо Турция в ...
    11.06.2019
    22 007
    175
Новини по държави: