Отидете към основна версия

3 222 30

Тръмп към Иран: Да преговаряме!

  • иран-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • преговори

Тръмп иска да реши конфликта по мирен начин

Американският президент Доналд Тръмп изрази надежда, че Иран правилно е възприел неговия сигнал, след като той отмени нанасянето на удар в отговор на свалянето на американски безпилотен самолет над Ормузкия проток, предаде AP.

Иран приема моите предупреждения сериозно, каза президентът, говорейки пред репортери в Белия дом. Тръмп увери, че САЩ са готови за всякакви действия от страна на Иран и нямат нужда от стратегия за изход от кризата в случай на нейното изостряне.

На зададен му въпрос дали смята, че Иран ще седне на масата за преговори, Тръмп каза: "Ние сме готови за всичко, това няма значение. Каквото и да направят те, аз съм готов за всичко", отбеляза той. После добави, че когато те са готови да преговарят, ще потърсят контакт с него.

Междувременно иранският президент Хасан Рухани заяви, че иранските сили "ще отвърнат решително на всяко ново нарушение на въздушното пространство на Иран от САЩ". В телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон Рухани потвърди, че Техеран "не желае война със САЩ, но ще отвърне на всяка агресия от страна на Вашингтон". Иранският лидер отбеляза също, че според него "обстановката изцяло ще се промени, ако европейските страни изпълнят задълженията си" по договора за иранската ядрена програма, "особено в онези части, свързани с банковата сфера и износа на петрол".

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.

Свързани новини