27 Юни, 2019 20:26 3 297 24

Тръмп заплаши да заличи Иран

  • иран-
  • сащ-
  • ормузки проток-
  • доналд тръмп

Техеран не отстъпва и подгрява напрежението

Тръмп заплаши да заличи Иран - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните дни конфликтът между САЩ и Иран опасно се изостри. В Туитър Доналд Тръмп заплаши Иран със заличаване. Техеран не отстъпва и подгрява напрежението.

В Туитър американският президент Доналд Тръмп отправи крайно остро предупреждение към иранското правителство: "Всяка атака на Иран срещу нещо американско ще бъде посрещната с огромна и съкрушителна сила. Съкрушителна сила в някои области ще означава заличаване.". Във въпросния туит Тръмп обвинява иранското ръководство, че е изгубило представа за реалността.

Преди това иранският президент Хасан Рохани беше окачествил обявените от Тръмп нови санкции срещу страната като "белег на умствена изостаналост".

В понеделник Тръмп обяви нови санкции срещу духовния водач на Иран аятолах Али Хаменей, както и срещу редица високопоставени командири от Революционната гвардия на Иран. Очаква се санкции да бъдат обявени и срещу иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Русия подава ръка на Иран

В края на миналата седмица напрежението между Иран и САЩ опасно се изостри. В четвъртък Иран отстреля един американски разузнавателен дрон. Техеран твърди, че той е навлязъл без разрешение във въздушното пространство на страната. Американските източници обаче са на мнение, че дронът е летял в международното въздушно пространство. След този инцидент САЩ подготвиха военен удар срещу Иран, който, по думите на президента Доналд Тръмп, е бил отменен от него в последната минута.

Същевременно Иран получи подкрепа от своя съюзник Русия. Руският съветник по въпросите на националната сигурност Николай Патрушев заяви, че съществуват доказателства, които подкрепят версията на Иран за инцидента с дрона. Той е получил тази информация от руското министерство на отбраната. Освен това той посочи, че Русия смята за неприемливи "опитите Техеран да бъде представян като основна заплаха за сигурността в региона".

Техеран няма да отстъпи

Конфликтът се подклажда допълнително от обявеното от Техеран намерение от 7 юли нататък да спре да изпълнява някои свои задължения по Международното атомно споразумение. Още на 8 май т.г. Иран обяви, че няма повече да се придържа към ограниченията за максимално допустимите количества на обогатяван уран и тежка вода. Техеран бил уморен от "безсрамието" на европейците, които постоянно натискали Иран да спазва атомното споразумение, без обаче сами да изпълняват своята част от задълженията си по него. Освен това в деня на първата годишнина от американския отказ от атомното споразумение президентът Рохани предупреди, че страната му ще предприеме допълнителни мерки, ако в срок от 60 дни останалите партньори по Споразумението не демонстрират желание за компромиси спрямо Иран.

Въпреки че САЩ напуснаха Международното атомно споразумение, Иран първоначално спазваше задълженията си по него, макар и това да му донесе очакваните икономически ползи. Останалите партньори по Споразумението - Германия, Франция, Великобритания, Русия и Китай - искат да спасят договореностите с Иран, но повечето международни фирми вече се изтеглиха от страната, поради опасения от американски санкции.

Опитите на европейците да създадат някакъв собствен финансов инструмент, чрез който да се осъществява търговията с Иран, засега остават безуспешни. С постепенното си оттегляне от Международното атомно споразумение Техеран сега увеличава натиска над европейците, за да ги принуди да се ангажират по-силно в полза на страната. Европейците - на свой ред - предупредиха Иран, че нарушаването на Споразумението няма да остане без последици. От 27 юни Иран на практика ще превиши допустимите количества на обогатявания уран.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мен

    44 6 Отговор
    Този анимационен герой е дал на късо. Не съм фен на мюсюлманите, но хората са си абсолютно прави. Тоя смешник Тръмп забравя ,че Иран си е военна сила и накрая ще се поака.

    Коментиран от #6, #10

  • 2 иии

    31 2 Отговор
    политиката на сащ за протекция или санкции в света ще доведе до съюз на останалите . ще се създадат много паралелни структури и валути.
  • 3 Тръмп

    26 2 Отговор
    Старческата деменция е лошо нещо .
  • 4 ???

    20 1 Отговор
    Явно вече и Виаграта не му действа и се прави на мъж в Туитър.
  • 5 Бат Вал

    17 2 Отговор
    Крайно време е американците, колкото и да са тъпи, да проумеят, че ги управлява един психично болен човек, който може да предизвика трета световна! И че ннай-потърпевши ще са самите те... Тоя психар постоянно предизвиква държави като Русия, Китай, Северна Корея, Иран, но не му идва на ум, че това са доста силни във военно отношение страни, не като България да речем. Крйно време е тоя болен мозък да слиза от трибунаата...

    Коментиран от #18

  • 6 гост

    2 24 Отговор

    До коментар #1 от "Мен":

    И къде това за Иран военна сила ??? В Африка ли имаш предвид ??? Мооооже , хахаххах !!!!

    Коментиран от #9

  • 7 Бачо Киро

    14 0 Отговор
    Пак ли ще ги унищожава? През ден стана вече... И за кво квичи, нали били бай фар най-силните, а все скимтят и мрънкат за туй и онуй... Отделно похарчването на трилион и половина за две години нищо не значи - около 85% от тези пари са заплати и разходи - демек хранилка... То и Боко за две години е похарчил сума пари, ма резултати нулеви...
  • 8 Матей

    14 1 Отговор
    Този глупчо Тръмп се оказва подведен от негови хора,които на всяка цена искат той да почне война с Иран,така твърди Пол Крейг,съветник на Р.Рейгън.Основно това са неговите пълководци Помпео в ролята на Гней Помпей и Майк Пенс в ролята на Марк Крас,има и други които искат да хвърлят легионите в бой.Имат ли си хабер,че Русия,пък и Китай и Индия няма да останат безучастни?
  • 9 Бачо Киро

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Забрави когато самите САЩ играеха със Саддам срещу Иран и му дадоха ОМП дори... Резултатът е уж равенство, но Ирак де факто губи, понеже не анексира нищо... Иран не свалят Саддам, но пък не са и нападащите те... Забрави и случката в посолството в Иран и спец акциите на САЩ... Военните в САЩ много добре знаят, че не могат да си позволят щетите срещу Иран, нищо че Перуката си дрънка... Срещу Китай също много дрънка, но се оказа, че Си Дзинпин е подготвил списъка... изведнъж голямо разбирателство.... Тръмп направи отдавна грешката да тръгне пи пътя на ербап бабаит, без обаче да подплати думите с действия - човекът Ракета го направи за смях и всички разбраха, че е само думи. Подкрепата на съюзниците му от Европа също не е като преди лъжите за Ирак и тн, много гафове, много нещо... Никой не скача веднага да подкрепя вече лъжите от САЩ, освен верните кучета UK, СА и шефа Израел.
  • 10 Японеца

    2 16 Отговор

    До коментар #1 от "Мен":

    Ирак също бяха военно сила, но САЩ ги згазиха!

    Коментиран от #12, #16, #17

  • 11 Hui

    10 2 Отговор
    Куче което лае - не хапе! Иска му се на Перуката да докопа черното злато, но ще удари на камък. САЩ са окупатори и чакат съюз от синагогата и Нато, но Иран има мн ресурси за война, имат много петролни залежи, свалиха им дрона без да им пука, а Дончо седеше като попарен. Иран имат адски голям арсенал, атомни подводници, ядрено оръжие, а от няколко години правят и сами изтребители. Една от малкото страни в която няма централизирана еврейска банка. САЩ имат най-големия външен дълг към Китай и знаят че сами няма да направят нищо, за това чакат Синагогата и Нато. Още повече че Русия е съюзник на Иран и ще гризнат дръвцето. Ако евреите разпалят тази война, това ще е края на САЩ и Израел!
  • 12 Анти японец

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Японеца":

    Японче, има ли някакъв шанс да научиш българска граматика?! Позорно е!
  • 13 Началото на войната

    11 1 Отговор
    На САЩ срещу Иран ще е краят на Израел.
  • 14 розово

    0 0 Отговор
    При военен конфликт трбва оръжие.Ще допуснат ли САЩ мащабни поръчки за руска военна техника от Иран?
  • 15 Браво на Уран

    4 0 Отговор
    3 световна хвойна
  • 16 НАТО ВЕЦ

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Японеца":

    А когато САЩ и Ирак бяха дружки и Ирак нападна Иран, персите биха иракчаните като маче у дувар.
  • 17 Бачо Киро

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Японеца":

    Военна сила според кого? Иран ли биха? Кувейт ли взеха? И им се струпаха половината свят... Малко като циганите... Гетото срещу 3ма... Стига глупости, били сила когато вече и техниката им остаряла, неподдържана, танковете заровени като оръдия... Онея па викнали де що познават, високотехнологичните първенци... Веднъж не отидоха сами да си свършат работата САЩ....

    Коментиран от #19

  • 18 1914

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "Бат Вал":

    Аз мисля ,че е крайно време тъпите,впиянчени ушанки да впрегнат невероятния си потенциал и да направят един абсорбатор например, ама днес не през 2047г.
  • 19 Хубаво, е да се подготвиш,

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Бачо Киро":

    Предварително, за войната Ирак, Иран! За войната в залива. За Кувейт!
  • 20 Киро

    4 0 Отговор
    Да беше спечелила Хилъри,третата световна отдавна вече да е свършила.
  • 21 Кольо

    1 0 Отговор
    Тия са изветрели съвсем Иран може и да има атом скришом под земята отдавна се готвят с тежката вода.
  • 22 ГосТ

    1 0 Отговор
    Определено ЕС трябва да вземе позиция. Не може тея орки да си разиграват коня пред портата на Европа и да я пълнят с бежанци. Разрушиха целия ред и сигурност в близкия изток. Ирак,Сирия,Либия. Все богати държави с ред. В миналото. Проблемът е, че им излиза евтино с всички разсейки които са пуснали в Европа. В България също,за няколко долара повече са готови и майките си да продадат. Сега остава и оная тяхна подлога да стане председател....
  • 23 Венцислав

    0 0 Отговор
    Нов световен ред
  • 24 Абе защо няма

    0 0 Отговор
    политически и политолъжки коментари по думите на американския президент? Сигурно щото не го разбират. Ние как да се ориентираме? Това ако го беше казал някой друг... ква навалица щеше да има. Сега нема никой.