Отидете към основна версия

2 620 10

Тръмп не се предава! Войната срещу мигрантите продължава

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • мигранти-
  • мексико-
  • салвадор

Президентът на САЩ подписа закон, предвиждащ 4,6 милиарда долара хуманитарна помощ за чужденците по границата с Мексико

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон, предвиждащ пакет с хуманитарна помощ на стойност 4,6 милиарда долара, за да може федералното правителство да се справи с наплива на централноамерикански мигранти по границата с Мексико, предаде АР.

Миналата седмица Конгресът одобри мярката, която включва храни, медицинска помощ и жилищно настаняване.

Белият дом бе заплашил Тръмп да наложи вето на закона с аргумента, че той възпрепятства усилията за пазене на границата с Мексико. В крайна сметка председателката на контролираната от демократите Камара на представителите Нанси Пелоси бе принудена да приеме версията на закона, предложена от доминирания от републиканците Сенат.

Броят на гражданите на централноамерикански и карибски държави, влезли в Мексико по пътя си към САЩ, е нараснал значително тази година, като през първото тримесечие е достигнал 300 000 по данни на мексиканското министерство на вътрешните работи.

В края на май Тръмп заплаши да наложи мита на Мексико заради мигрантската криза. След като двете страни постигнаха споразумение по въпроса, американският президент отложи мярката за неопределен срок.

Междувременно в Салвадор бяха погребани баща и невръстната му дъщеря, които се удавиха преди около седмица в река Рио Гранде при опит да влязат от Мексико в САЩ.

Снимката на телата на 25-годишния мъж и 23-месечната му дъщеря обиколи света, предизвиквайки тъга и гняв.

442 мигранти са загинали в района на границата между Мексико и САЩ миналата година по данни на ООН. Тази година броят на смъртните случаи вече е 175, като 13 от жертвите са деца.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.

Свързани новини