Отидете към основна версия

10 145 52

Естония се надигна срещу Русия

  • естония-
  • чествания-
  • русия

Недоволство, заради честването на освобождаването на Талин

Снимка: Shutterstock

Външното министерство на Естония е връчило протестна нота на руския посланик в страната, съобщи РИА Новости.

Представители на страната са недоволни от руските планове за салют в Москва в чест на освобождението на Талин от нацистите.

От руското външно министерство вече обявиха своите планове за тържествени мероприятия в чест на освобождението на големи градове от СССР и Източна Европа от нацистите.

Те са част от честванията по случай 75-годишнината от победата във Втората световна война. Салюта в чест на Талин е планиран за 22-ри септември.

В Естония 22-ри септември се чества като Ден на съпротивата. На него се чества и правителството, което националния герой Ото Тиф сформира на 18-ти септември, но разпуска четири дни по-късно след пристигането на съветските войски.

Все пак има естонски граждани, които почитат билите се на страната на съветските сили и полагат венци на техните паметници.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 21 гласа.

Свързани новини

  • Разпадането на СССР беше благословия за Европа

    Разпадането на СССР през 1991 г. беше "благословия" за украинците, грузинците, народите от Централна и Източна Европа и самите руснаци. Това ...
    11.07.2019
    5 291
    75
  • Пак руска тояга. Този път по Грузия

    От днес няма никакви преки полети между Русия и Грузия. Владимир Путин не за първи път налага санкции. Тоягата е предпочитан метод на руската външна п ...
    09.07.2019
    5 552
    24
  • Путин трябва да стане Сталин

    Коментар на Михаил Хазин Основният проблем на настоящите руски власти се заключва в пълното несъответствие между елита и обществото. Това несъответ ...
    08.07.2019
    3 656
    16
Новини по държави: