Отидете към основна версия

18 259 48

Турция с ултиматум към САЩ: Или зона за сигурност, или влизаме в Сирия

  • турция-
  • сащ-
  • сирия-
  • манбидж-
  • с-400-
  • ефрат

14 месеца след договорената пътна карта за Манбидж всичко остава само на думи

Снимки: БГНЕС/ЕРА

"Или зона за сигурност, или операция" - тези два избора, според турския в. "Акшам" са били поставени пред специалния представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри по време на разговорите му в Анкара.

Вестникът обръща внимание, че посещението на американската делегация начело с Джефри идва в момент, когато Анкара подсилва силите си край границата със Сирия. Вчера американският представител разговаря последователно със заместник-министъра на външните работи Седат Йонел и с министъра на националната отбрана Хулуси Акар, а темите бяха зоната за сигурност в Северна Сирия и Манбидж, пише "Акшам" със забележката, че турската страна още веднъж е напомнила своята решимост.

Пред Джефри е било изтъкнато, че цели 14 месеца след договорената между Анкара и Вашингтон пътна карта за Манбидж договореностите остават само на думи, независимо че тогава бе определен 90-дневен срок за изпълнението им. "Акшам" напомня също предупреждението на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, че "ако заплахите от там продължат, Турция ще започне операция на изток от река Ефрат".

Пространните изявления на турския първи дипломат в предаване за телевизия ТГРТ Хабер са водеща тема за пресата, която вади различни акценти.

"Тръмп не желае да налага санкции на Турция" е заглавието по темата на в. "Анаюрт". Чавушоглу отбеляза неяснотата около това дали САЩ ще наложат санкции на Анкара заради доставките на руските ракетни системи С-400.

"Тръмп не иска да налага санкции на Турция. Той често посочва, че САЩ не носят отговорност за покупката от Турция на С-400, че предшестващата го администрация на Обама носи отговорността", посочи Чавушоглу.

По думите му обаче, ако все пак се стигне до санкции, "и Турция има отговори, които да даде на САЩ". "Това не е заплаха и не е блъф", добави министърът.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: