Отидете към основна версия

6 651 14

Турция: Имаме законово право да сме тук

  • турция-
  • средиземно море-
  • кипър-
  • газ-
  • партия на справедливостта и развитието

Присъствието ни в Източното Средиземноморие е съобразено с международното право, заяви говорителят на партията на Ердоган

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турското присъствие в Източното Средиземноморие е напълно легитимно, заяви говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик, цитиран от Анадолската агенция.

"Присъствието на Турция в Източното Средиземноморие е в съответствие с всеки член на международното право", подчерта Челик на пресконференция след заседание на централния изпълнителен комитет на ПСР.

Анкара постоянно оспорва едностранните сондажни дейности на кипърските гръцки власти в Източно Средиземно море, като твърди, че и Севернокипърската турска република, призната единствено от Анкара, а така също и Турция имат права върху природните ресурси в района, отбелязва Анадолската агенция.

От пролетта Анкара е изпратила в Източното Средиземноморие два сондажни кораба - "Фатих" и "Явуз". От април 2017 г. пък проучвания в Средиземно море осъществява първият турски кораб за сеизмични изследвания "Барбарос Хайреттин Паша", купен от Норвегия през 2013 г.

Атина и кипърските гърци се противопоставят на тези действия, като заплашват да арестуват екипажа на корабите и убеждават европейските лидери да осъдят стъпките на Анкара.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: