Отидете към основна версия

6 625 41

Русия с ултиматум към Дойче Веле

  • дойче веле-
  • русия-
  • германия-
  • петер лимбург

Държавната дума заплаши да отнеме акредитацията на медията

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският парламент заплаши да отнеме акредитацията на Дойче Веле. Поводът - генералният директор на медията отказа да се яви на изслушване пред комисия на руската Дума. Москва твърди, че ДВ подстрекавала към протести.

В официално становище на ДВ генералният директор Петер Лимбург отхвърля обвиненията за намеса на германската медия във вътрешните работи на Русия. Според руските власти, ДВ със съобщение в Туитър била призовала към участие в забранени протести в Москва.

Във въпросния туит ДВ информира за провеждането на неразрешена от властите демонстрация в Москва и цитира някои от масовите скандирания на протестиращите. В писмо на медията до руската Държавна дума се казва: "При отразяването на събитията ДВ спазва правилата на обективната журналистика. А това изключва всякаква намеса във вътрешните работи на която и да е държава".

Призовките не са подходящ метод

В своя отговор до председателя на разследващата комисия на Думата Василий Пискарьов, генералният директор на ДВ посочва следното: "Винаги сме готови да водим разговори и затова поканихме г-н Пискарьов. Нужно е обаче да се споразумеем относно рамката на този диалог. Да ни се изпраща призовка за явяване в Москва не е правилният начин за обмяна на мнения. А заплахата да ни бъде отнета акредитацията разкрива истинския характер на тази „покана". Ние сме независима обществено-правна медия и не позволяваме да ни изнудват. На няколко пъти вече сме подчертавали, че не сме се месили във вътрешните работи на Русия, нито пък ще го правим в бъдеще. Още по-малко можем да бъдем обвинени, че в Туитър сме призовавали към участие в демонстрация. Ние просто цитирахме организатора на проявата. Този факт е толкова очебиен, че просто не можем да си обясним възникналите по този повод вълнения. Обвинението, че сме били нарушавали руските закони, е напълно абсурдно".

Комисията по сигурността в руския парламент междувременно създаде своя подкомисия, която да разследва дали последните протести на опозицията в Москва са били подкрепяни от чужбина. Още през месец август германският външен министър Хайко Маас категорично отхвърли подобни обвинения по време на среща с руския си колега Сергей Лавров.

Депутатът Пискарьов междувременно отново настоя за това ДВ да се яви на изслушване пред ръководената от него разследваща комисия и заплаши с отнемането на акредитацията на медията или на отделни нейни журналисти, ако тя не се отзове на новата призовка, предаде Интерфакс.

Какво се случва в Москва

От няколко седмици насам в Москва има масови протести срещу отказа на властите да допуснат редица опозиционни кандидати до местните избори в руската столица, които се провеждат тази неделя. Полицията временно задържа хиляди демонстранти, сред които и един кореспондент на ДВ.

В свое становище по този повод ДВ обвини Русия, че използва "методи на полицейска държава". Разследващата комисия настоява да изслуша също и американския посланик в Москва Джон Хънтсман заради това, че на сайта си американското посолство поместило указания за сигурност, както и карта с маршрута на опозиционната проява. Руски политици изтълкуваха това като призив към участие в Limbоurg DWемонстрацията.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания