Отидете към основна версия

1 442 7

Цените на горивата може да скочат

  • бензин-
  • петрол-
  • саудитска арабия

Международното положение отново определя цените на горивата

Снимка: Shutterstock

Бензиностанциите може да използват ситуацията в международен план за поскъпване на цените на горивата през следващата седмица. Това заяви пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него през тази седмица не се очаква поскъпване на българските пазари. Вече се говори за сериозно поскъпване на нефта, заради атаките с дронове срещу централи в Саудитска Арабия.

„В краткосрочен план очаквам стабилизиране на пазарите. Саудитска Арабия вече показа, че може да възстанови голяма част от производството на петрол. Има рискови фактори

Страната вече заяви, че е готова да нанесе ответен удар, а тази криза може да не свърши само с тези атаки. Геополитическият фактор отново става водещ в цените на петрола“, заяви Владимиров.

Според него светът навлиза в лека рецесия, което ще рече, че търсенето на петрол ще намалее, което ще рече, че трудно ще има проблеми в дългосрочен план.

Ако се стигне до удар срещу Иран обаче, това ще значи поне временна регионална криза, което ще рече сериозно повишаване на цените на петрола.

Възможността за високи цени на петрола може да доведе до спад на ВБП в световен мащаб.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини