Last news in Fakti

16 Септември, 2019 16:05 1 439 7

Цените на горивата може да скочат

  • бензин-
  • петрол-
  • саудитска арабия

Международното положение отново определя цените на горивата

Цените на горивата може да скочат - 1
Снимка: Shutterstock

Бензиностанциите може да използват ситуацията в международен план за поскъпване на цените на горивата през следващата седмица. Това заяви пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него през тази седмица не се очаква поскъпване на българските пазари. Вече се говори за сериозно поскъпване на нефта, заради атаките с дронове срещу централи в Саудитска Арабия.

„В краткосрочен план очаквам стабилизиране на пазарите. Саудитска Арабия вече показа, че може да възстанови голяма част от производството на петрол. Има рискови фактори

Страната вече заяви, че е готова да нанесе ответен удар, а тази криза може да не свърши само с тези атаки. Геополитическият фактор отново става водещ в цените на петрола“, заяви Владимиров.

Според него светът навлиза в лека рецесия, което ще рече, че търсенето на петрол ще намалее, което ще рече, че трудно ще има проблеми в дългосрочен план.

Ако се стигне до удар срещу Иран обаче, това ще значи поне временна регионална криза, което ще рече сериозно повишаване на цените на петрола.

Възможността за високи цени на петрола може да доведе до спад на ВБП в световен мащаб.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    12 0 Отговор
    Как ще скочат, постепенно ще стане. Утре ще кажат бензина струва 3.50 лв, народа ще протестира и ще го намалят обратно на 2.75 и народа ще се кротне... и естествено докато става това ще увеличат и винетката на 120 лв.

    Коментиран от #2

  • 2 Бачо Киро

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Напротив, ще го дигнат, а като падат цените обясняват как имало буфер от петрол за 9 месеца напред и затова не падали цените, понеже купили скъпо...
  • 3 Лук мафия

    9 0 Отговор
    Вярно е! Когато петрола се покачи,вдигат цената мигновенно. А когато трябва да го свалят лъжат и мажат с месеци,че имали скъп петрол в сладовете и трябвало да го реализират.
  • 4 Анонимен МАК

    5 1 Отговор
    Аман от Боклукойл мафията!не се намери истински политик дето ДС ги изгони със право от България, иначе за екология ще ми говорят!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Токо

    3 1 Отговор
    Кoрнeлия нeзaбaвнo дa иcкa ocтaвкитe нa вcички миниcтри нa Caудитcкa Aрaбия. Пocлe дa взeмe ocтaвкaтa нa Бoйкo и нa Тръмп. И нaкрaя дa ce рaзбeрe c Путин дa пуcнe oт eвтиния пeтрoл cпeйшъл зa Бългaрия!!! Aкo Путин нe иcкa дa приeмe cдeлкaтa нa Кoрнeлия , тoгaвa oмбудcмaнкaтa Мaйчeтo Мaнoлoвa дa ce нaмecи и дa му cвиe пeркитe !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.