Отидете към основна версия

2 844 39

Анкара заплаши Никозия

  • кипър-
  • турция-
  • заплаха-
  • кораби-
  • ресурси-
  • реджеп ердоган

Турция ще защитава своите интереси

Снимка: БГНЕС/ EPA

Дни преди заседанието на Общото събрание на ООН в Ню Йорк и по време на опитите за рестартирането на преговорите за обединение на Кипър, Анкара повтори своите намерения да защитава правата на турските киприоти на острова, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

“Тези, които си мислят, че богатството на острова и на региона принадлежи само на тях, ще трябва да се изправят пред решителността на Турция и на турските киприоти“, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган на конференция в Анкара, предаде агенция "Фокус".

Той добави, че Военновъздушните сили и флота на страната ще осигурят сигурността на сондажните дейности в Източното Средиземноморие на Турция и признатата от Анкара Севернокипърска Турска република (СКТР). Освен това министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар, заяви, че страната е решена да защитава правата на турските киприоти, точно както е била готова да го направи през 1974 година, когато Турция нахлува в Кипър.

„Имаме ясна позиция по отношение на справедливото разпространение на ресурсите в Източното Средиземноморие“, заяви той. „Днес сме също така устремени, както бяхме през 1974 г., когато защитихме правата на нашите братя“, добави Акар. „Като гарант на страната ние ще продължаваме да защитаваме нашите права и на тези на турските киприоти в рамките на международното право“, още каза той.

Вицепрезидентът на страната Фуат Октай повтори плановете на Турция да отвори отново град Варосия, веднага след като „имотите в града бъдат върнати на законните им собственици“, на базата на „историческите доказателства“. Той намекна, че тези доказателства ще бъдат взети от архивите от времето на Османската Империя.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.

Свързани новини