21 Септември, 2019 13:20 2 831 39

Анкара заплаши Никозия

  • кипър-
  • турция-
  • заплаха-
  • кораби-
  • ресурси-
  • реджеп ердоган

Турция ще защитава своите интереси

Анкара заплаши Никозия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Дни преди заседанието на Общото събрание на ООН в Ню Йорк и по време на опитите за рестартирането на преговорите за обединение на Кипър, Анкара повтори своите намерения да защитава правата на турските киприоти на острова, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

“Тези, които си мислят, че богатството на острова и на региона принадлежи само на тях, ще трябва да се изправят пред решителността на Турция и на турските киприоти“, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган на конференция в Анкара, предаде агенция "Фокус".

Той добави, че Военновъздушните сили и флота на страната ще осигурят сигурността на сондажните дейности в Източното Средиземноморие на Турция и признатата от Анкара Севернокипърска Турска република (СКТР). Освен това министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар, заяви, че страната е решена да защитава правата на турските киприоти, точно както е била готова да го направи през 1974 година, когато Турция нахлува в Кипър.

„Имаме ясна позиция по отношение на справедливото разпространение на ресурсите в Източното Средиземноморие“, заяви той. „Днес сме също така устремени, както бяхме през 1974 г., когато защитихме правата на нашите братя“, добави Акар. „Като гарант на страната ние ще продължаваме да защитаваме нашите права и на тези на турските киприоти в рамките на международното право“, още каза той.

Вицепрезидентът на страната Фуат Октай повтори плановете на Турция да отвори отново град Варосия, веднага след като „имотите в града бъдат върнати на законните им собственици“, на базата на „историческите доказателства“. Той намекна, че тези доказателства ще бъдат взети от архивите от времето на Османската Империя.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния софиянец

    6 16 Отговор
    Точно сега Турция е в немилост пред НАТО и не трябва да закача Гърция.

    Коментиран от #3, #4, #7, #39

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 НАТО

    9 5 Отговор

    До коментар #2 от "Последния софиянец":

    няма отношение към конфликт между страни - членки и не взема страна.

    Коментиран от #6, #11

  • 5 Gorsew

    12 7 Отговор
    Предимството да имаш силна армия е, че можеш да защитаваш интересите на страната си
  • 6 Последния софиянец

    10 6 Отговор

    До коментар #4 от "НАТО":

    Щом става дума за Ердоган, НАТО може и да се намеси. Веднъж вече опитаха да го свалят.
  • 7 Ярак

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния софиянец":

    Никъде не пише за Гърция
  • 8 Гледач

    8 17 Отговор
    Ердоган почна да прилича на Садам хюсеин .Явно и съдбата ще му е същата.Но ЖАЛКО за ТУРЦИЯ. Сега нашите туристи който ходят в Анталия ще си вадят визи от Кюрдското посолство

    Коментиран от #9

  • 9 ГОШО

    5 5 Отговор

    До коментар #8 от "Гледач":

    А ЕС почна да прилича на Европа от 38 г Само дето на мястото на Чехия ще е Кипър
  • 10 хасан

    11 8 Отговор
    бил съм там почти 1 година,северен кипър има нужда от този газ,и дори и на могъща и велика Турция е трудно да подържа населението там,вече спре да заселва хора от мала азия.а плановете бяха да се заселят още 200 000 души от Турция.Газта ще е за Турция НАТО не може да я спре

    Коментиран от #14, #16

  • 11 Рашка с чашка

    2 8 Отговор

    До коментар #4 от "НАТО":

    Кипър не е в НАТО. През 1974 година НАТО е на страната на Турция, която е членка. За това на Кипър беше наложено оръжейно ембарго, за да не си мислят за някакъв реванш. Тази година ембаргото беше отменено. НАТО е длъжно по устав да вземе отношение ако някоя от страните членки бъде нападната, независимо от кой. НАТО ще реагира срещу агресора дори ако е част от НАТО.

    Коментиран от #21

  • 12 турчин до хасан

    5 7 Отговор
    Северен Кипър е мизерия и глад,какви 200000 нови заселници,тия дето се заселиха съжаляват вече има и от България хора от 1989г там.Хората там искат обединение и в Европа ама гадните гърци не ги искат.
  • 13 Ердоган

    6 8 Отговор
    4-500 години Кипър е бил под нашето владение не е проблем пак да е 80км до а Анталия и 800 до Атина маляките сами могат да ме хванат за шнура

    Коментиран от #17

  • 14 гост

    10 6 Отговор

    До коментар #10 от "хасан":

    От кой газ точно , бе Хасанчо ?? Щото Турция досега не е намерила НИЩО !!!! ЗЕРО , кръгла нула !!!! И няма и да намери , щото залежите са на юг , а не на север и запад от Кипър !!! А ако си мислиш , че ще вземат сондажите на Ехон-Мобил , Тотал , ЕНИ и подобните , хахахахха !!! Е тука вече такава мотика ще настъпи султана , че преврата ще му се види като безгрижна игричка на стражари и апаши !!! Даже няма да разбере как ще го изпарят от лицето на земята !!!
  • 15 Зевс

    5 2 Отговор
    "Което куче лае , не хапе"
  • 16 Рашка с чашка

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "хасан":

    Ако това което пишеш е истина,че Турция заселва малоазийски турци в Кипър. Значи не защитава турските киприоти, а прави инвазия-нашествие. В такъв случай, нищо чудно че никой освен Турция не признава Република Северен Кипър.
  • 17 Рашка с чашка

    4 4 Отговор

    До коментар #13 от "Ердоган":

    Под вашето владение е Столипиново, Факултета, Филиповци и други подобни махали. В Кипър ходите да просите.
  • 18 Мехмед

    4 10 Отговор
    Достатъчно е десетина аскера да пръднат и цялата гръцка част на острова ще се посерат от страх.

    Коментиран от #36

  • 19 джалил

    3 8 Отговор
    северен кипър ще живее с гаста,и ще се вдигне стандарта и ще размине гърците и гърците тогава сами ще искат да се обединят с северния
  • 20 осман

    2 7 Отговор
    гаста ще оправи една несправядливос, защото и в северен кипър хората заслужават да живеят добре като гърците,а сега е нечестно гърците харчат по 2000 евро на месец а в северен кипър 300.
  • 21 Симо

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Рашка с чашка":

    Това е понеже си глупав. НАТО нищо не може да направи защото договора за НАТО третира само хипотетично нападение на страна извън НАТО върху страна член на НАТО (чл. 5) . Хипотеза за нападение на един член на НАТО върху друг член на НАТО изобщо не се разглежда даже теоретично. Именно така ви изпързаля т.н. Атлантически клуб на Монката Паси. Нали ни разказваше хуморески как ако се включим в НАТО и участваме в Ирак сме щели да си върнем дълговете от Ирак и да имаме силна и мобилна армия под управлението на НАТО. Кое от двете получихме?
  • 22 Дупчи дупчи

    4 3 Отговор
    Кога излезе газ свирни ми! Ако имаше газ, силните държави нямаше да оставят турчина да се развява! Правят му малко контра за да продължава да бие дупки в пясъка! Около 70 000 евро на ден е разхода на един такъв кораб! Няма газ Ердо, ама ти дупчи, той народа ще ти плаща масрафите! Турция няма учени, лъжат я и и гледат сеира! От другата страна е газта, ама там за Турция място нема!
  • 23 Мноо си глупав ве Сашее

    5 6 Отговор
    Цялото Средиземноморие над500г.е било под контрола на падишаха.Барбарос паша си е пиел кафето вМарсилия.Държавата САЩ е на 500години.Ако САЩ върне земите на индианците и се завърнат в Англия Франция и Испания тогава и Турките могат да излязат от Кипър.Днес някой да съжалява индианците.Неее.А защо така Булгарите се притесняват за кипърските граждани нямам отговор

    Коментиран от #24, #25, #26

  • 24 Николай

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Мноо си глупав ве Сашее":

    И 1500 под Римсковизантиската империя.Кой има повече права ?
  • 25 Николай

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Мноо си глупав ве Сашее":

    Ха ха, а вашата държава на няма още 100 години

    Коментиран от #27

  • 26 Много си зле Николайчо!

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "Мноо си глупав ве Сашее":

    Ти бъркаш човека с животното! В случая със САЩ искаш хората да върнат земята на животните! А във втория случай искаш да се случи обратното!

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Поне не съм кръстоска

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Мноо си глупав ве Сашее":

    Между еничар и маймуна!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Абе кой ви е учил бе

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "Мноо си глупав ве Сашее":

    толкова елементарни изказвания, показващи собствената ти неграмотност, е направо позорна!
  • 32 Мноо си глупав ве Сашее

    3 4 Отговор

    До коментар #30 от "Мнооого си необразован!":

    Вулгари в Европа наричат хора които са ...Много прости чобани култура не видели или балкански мечки.За това гърците по онова време са ни нарекла вулгари.И днес в Франция като стане въпрос за нещо просташко казват "Много е вулгарно"За това не се прай на чиста раса по добра от индианците

    Коментиран от #34

  • 33 ПЕНКО

    3 1 Отговор
    КОКВО БЕШЕ ТОВА : "ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ООН " ??? КОГАТО СССР ПРЕЧУКА КОЛОНИАЛИЗМА ЧРЕЗ ООН -БЕШЕ ЯСНО -ИМАХА ДОМИНАЦИЯ !!! ПОСЛЕ САЩ ПАК СЕ НАЛОЖИХА И ЕВРЕЙСКИ ИЗРАЕЛ ПРОДЪЛЖИ С ГАДОСТИТЕ СИ !!!!!! ЕКВИВАЛЕНТЪТ ДОЛАР Е ПРИЧИНАТА ЗА СЪВРЕМЕННИТЕ ВОЙНИ И НЕЩАСТИЯ НА НАРОДИТЕ !!!
  • 34 Едната дума с другата

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Мноо си глупав ве Сашее":

    нямат нищо общо! Но аз няма да сядам да те образовам! Пък Франция де я слагаш? "Много вулгааааарно"! Там вече счупи тъпомера!
  • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор
    Много е интересна и поучителна за нас е историята с разделението на о. Кипър.
    ДА СИ СПОМНИМ, КОЙ, ЗАЩО И КОГА БЕ ПУСНАТА ТУРСКАТА АРМИЯ В КИПЪР? Кои държави бяха гаранти за териториалната цялост на Кипър,,,?
    Но чудно, Господ забавя, но не забравя и скоро Великобритания ще си плати по същия начин за подлостта...
  • 36 Критон

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Мехмед":

    Гледай само от много пръдни да не си напълнят гащите аскерите
  • 37 Хасан

    2 1 Отговор
    Няма таково животно като турски киприоти а има кипърски турци ...както има български турци,немски турци,македонски турци и др
  • 38 Хасан

    3 2 Отговор
    В България казват гръцката теза а турската премълчават ..трябва да сменим това ..трябва да има повече туркофили
  • 39 Кемал

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния софиянец":

    Без Турция Нато ще са като лист хъртия