Отидете към основна версия

3 224 27

Украйна иска ясна морска граница с Русия

  • украйна-
  • граница-
  • русия

Искания за преговори с руски представители

Снимка: БГНЕС/EPA

Държавната агенция "Хидрография" на Украйна предлага да се обмисли възможността за задължителна процедура за преговори с Руската федерация за установяване на границата в морето, съобщава уебсайта на ведомството, цитиран от агенция Интерфакс.

„Като се вземат предвид нормите на международното морско право и консултации с водещи международни експерти по морска граница, предлагаме да се обмисли възможността за започване на задължителен процес на преговори с Руската федерация за установяване на морската граница“, заяви Александър Щипцов, ръководител на Държавната хидрография.

Докладът отбелязва, че без да установи морска граница с Русия, Украйна никога няма да може да упражнява изцяло своя суверенитет в по-голямата част от собственото си териториално море, да упражнява права в изключителната (морска) икономическа зона и / или континентален шелф, законно да използва морски природни ресурси. Освен това определянето на държавните граници въз основа на международното право е ключов въпрос за националната сигурност и отбрана.

Министерството припомня, че през 2003 г. между Украйна и Руската федерация е подписано споразумение за руско-украинската държавна граница, но те не са установили морски граници. През 2003 г. Украйна и Руската федерация също сключиха Споразумение за сътрудничество при използването на Азовско море и Керченския проток, според което Азовско море е ограничено от линията на държавната граница в съответствие със споразумение между страните. Но такова споразумение не беше сключено и морската граница между Украйна и Руската федерация на практика отсъства.

„Днес Русия едва ли доброволно ще подпише споразумение за разграничаване с Украйна, но писмените заключения на международната комисия за разграничение ще имат много сериозно политическо и дипломатическо значение и ще бъдат основа за сключване на бъдещо споразумение за ограничаване на морската граница между Украйна и Руската федерация след промяна на политическата ситуация в Русия “, заявява Богдан Устименко, първи заместник-ръководител на Държавната хидрография.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: