Отидете към основна версия

12 477 65

Паника в Истанбул! Силно земетресение разтресе града

  • земетресение-
  • турция-
  • истанбул-
  • трус-
  • паника

Силно земетресение разтревожи населението

Снимка: Shutterstock

Земетресение с магнитуд 5.8 по скалата на Рихтер разтресе турския мегаполис Истанбул, предизвиквайки паника сред населението, предаде „Дейли Сабах“. Трусът е бил усетен и в България, включително в град Бургас.

Силният трус е бил регистриран в 13:59 ч. местно време. Според турската служба за бедствията епицентърът е бил в Мраморно море – на дълбочина от седем километра. Няма информация за пострадали хора.

По-рано в четвъртък трус със сила 2.9 по Рихтер беше регистрирано близо до Истанбул. Земетресение с магнитуд 4.6 по Рихтер пък беше регистрирано югозападно от Истанбул в понеделник сутринта.

Турските медии съобщиха, че са били евакуирани училища и болници в многомилионния град. Днешното земетресение накара турските медии да припомнят, че Турция е една от най-сеизмично активните държави в света. През 1999 година близо 17 000 души загубиха живота си при земетресение със сила 7.6 по Рихтер в северозападната част на страната.

През месец юли тази година учени от три турски университета направиха прогноза, че три мощни земетресения с магнитуд над 7 могат да ударят турския мегаполис. Той се намира в сеизмично активна зона.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: