Отидете към основна версия

1 893 6

Австрия дава зелена светлина за Северна Македония и Албания

  • австрия-
  • албания-
  • северна македония

Австрийският външен министър разговаря с македонския първи дипломат

Снимка: Shutterstock

Австрия подкрепя стартирането на преговори за членство в ЕС със Северна Македония и Албания. Това заяви австрийският външен министър Александър Шаленберг, цитиран от Нова Македония.

Той говори по време на среща с македонския външен министър Никола Димитров. Решението за започване на преговори трябва да бъде взето на срещата на върха на Европейския съвет през следващата седмица.

„Позицията на Австрия е ясна. Ние смятаме, че Северна Македония и Албания трябва да започнат преговори за членство в ЕС“, заяви Шаленберг.

Димитров заяви, че в интерес на Северна Македония е покана да получи и Албания.

„Ние сме добри съседи и ние имаме интерес от обща покана. Това ще е добре за цялостната атмосфера на Балканите“, заяви Димитров.

Повечето държави в ЕС вече дадоха подкрепа за преговори със Северна Македония, но все още има въпросителни около Албания. Все още не е напълно ясна позицията на Франция, Холандия и Германия.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини

  • Канцлерът Курц - част втора

    Президентът на Австрия Александър ван дер Белен даде на лидера на консервативната Австрийска народна партия (АНП) Себастиан Курц мандат за съставяне н ...
    07.10.2019
    858
    2
  • Страхотни новини за Скопие, албанците ще чакат

    Европейският съюз ще обсъди отново на 15 октомври неколкократно отлаганото решение за започване на предприсъединителни преговори със Северна Македония ...
    04.10.2019
    4 983
    5
Новини по държави: