Отидете към основна версия

3 459 35

Бъдещето е в зелената енергия

  • вятърна енергия-
  • тайван-
  • турбини-
  • инвестиции-
  • възобновяеми източници-
  • енергия-
  • проект

Ørsted, водеща компания за вятърна енергия, завърши доставката и инсталирането на последната турбина за фаза 2 на проекта Formosa 1 в Тайван.

Крайбрежното строителство на фаза 2 започна през май тази година и включваше транспортирането на 20 турбини. Последната от тях вече е монтирана, което дава възможност да се премине към фазата на въвеждане в експлоатация.

„Екипът на проекта Formosa 1 и партньорите от Ørsted, , JERA, Macquarie Capital и Swancor са изправени са изправени пред различни предизвикателства през последните няколко месеца. Инсталирането на последната вятърна турбина не само бележи края на строителните работи, но също и означава, че вече и натрупахме ценен опит“, това заяви Матис Баузенвейн – президент на Ørsted Asia Pacific.

Амбициозният проект е първата крайбрежна вятърна електроцентрала с промишлен мащаб в Тайван и след като бъде напълно завършена, ще е с мощност от 20.6 мегавата. Над 100 специалисти са участвали във втората фаза на проекта.

„Всички вятърни турбини ще започнат да работят в най-скоро време и се очаква до края на годината да се стигне и до търговска експлоатация. Formosa 1 ще се превърне в основа за енергийния преход на Тайван“, добави още Баунзенвейн.

Монтажните дейности са извършени от три основни подизпълнители – JDN, отговарящ за фундаментите и кабелната инсталация, Siemens Gamesa – за инсталацията на турбините , и Fortune Electris – за електрическите системи на сушата.

Миналата година Министерство на икономиката на Тайван одобри капацитета на мрежата за 11 крайбрежни вятърни проекта със 738 мегавата, които трябва да бъдат завършени до 2020 г., и 3 098 мегавата – между 2021 г. и 2025 г. Завършването на последната фаза на Formosa 1 бе прието като положителна стъпка, но инвестиционните проблеми остават.

Правителствените цели са да бъдат изградени 5,5 гигавата мощности от вятърни електроцентрали до 2025 г., като се разчита на големи частни инвестиции, но много от планираните проекти все още не са потвърдени.

Министерство на икономиката на Тайван по-рано обяви своите амбициозни планове за развитие, като обеща да засили активността си в тази посока, но законодателството относно преференциалните тарифи за изкупуване на енергия от възобновяеми източници доведе до забавяне на някои от проектите.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.

Свързани новини

  • ЕС умножава вятърната енергия

    ЕС планира да умножи капацитета на енергия от вятър в морето, съобщи EURACTIV. Търсят се всички възможни варианти за увеличаване на дела на възобно ...
    16.11.2020
    1 986
    11