Отидете към основна версия

8 587 12

Откриха 600 бутилки алкохол в потънал кораб

  • кораб-
  • швеция-
  • алкохол-
  • потънал-
  • коняк

Корабът е потопен от германско торпедо

Снимка: Shutterstock

Шведски екип откри стотици бутилки с алкохол в останките на кораб, потънал по време на Първата световна война в Балтийско море, предаде AFP, цитирана от БГНЕС.

„Оушън X“ - организация, специализирана в изваждането на алкохол от корабокруширали плавателни съдове, заяви, че тества бутилките, които пътували за Русия, за да провери дали все още са годни за пиене. Извадени са 600 бутилки коняк и 300 бутилки Бенедиктин - билков ликьор - на брега, на 22 октомври, след като били открити в останките на кораба „Кирос“, потопен от немска подводница през 1917 година.

Бутилките с коняк, произведени от вече несъществуващата дестилерия „De Haartman“, и ликьорът се тестват в лаборатория. „Условията в Балтийско море са много подходящи за съхранение на този вид напитки, защото е тъмно и много студено“, заяви Петер Линдберг, който ръководи експедицията.

„Кирос“ напуска Швеция през май 1917 г. и е потънал след удар на торпедо. Екипажът на кораба е оцелял и е бил прехвърлен на друг кораб. По-късно се завръща в Швеция. „Стойността на тези бутилки тепърва ще се определя, тъй като конякът е от марка, която не съществува днес“, казва Линдберг.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 12 гласа.

Свързани новини

  • Атакуваха гръцки кораб край Камерун

    Екипажът на гръцки кораб е бил отвлечен край Камерун, съобщи Катимерини. Корабът се е намирал на 2 морски мили от пристанището Лимбох. Все още не е ...
    31.12.2019
    2 726
    24
Новини по държави: