Отидете към основна версия

32 434 136

Война? САЩ взривиха ирански генерал

  • иран-
  • ал кудс-
  • касем солеймани

По нареждане на президента Тръмп в Багдад е бил убит при ракетен удар командващият елитните Ал Кудс генерал Касем Солеймани

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пентагонът заяви, че по нареждане на президента Доналд Тръмп в Багдад е бил убит при ракетен удар командващият елитните ирански Бригади Ал Кудс генерал Касем Солеймани, предаде ДПА.

"По нареждане на президента американските въоръжени сили предприеха решителни отбранителни действия за защита на американски официални лица и военнослужещи в чужбина, като убиха Касем Солеймани", се казва в изявление на Пентагона.

Солеймани "активно е разработвал планове за нападения над американски дипломати и военнослужещи в Ирак и в целия регион. Той също така е одобрил извършените тази седмица нападения над посолството на САЩ в Багдад", се казва още в изявлението.

Белият дом не взе отношение по новината, но президентът Тръмп пусна в Туитър образ на американското знаме без никакъв коментар малко след съобщението за смъртта на Солеймани.

САЩ държат отговорни Солеймани и Бригадите Ал Кудс за смъртта на стотици военнослужещи от САЩ и водената от Вашингтон коалиция. Те заявиха, че Солеймани е организирал ракетния обстрел от 27 декември, в който беше убит американски цивилен подизпълнител в Ирак.

Иранските Гвардейци на революцията потвърдиха смъртта на Солеймани. В тяхно изявление, излъчено по иранската държавна телевизия, се казва, че Солеймани е "загинал като мъченик при атака на Америка по летището на Багдад".

Бригадите Ал Кудс са една от най-боеспособните части на иранските Гвардейци на революцията и активно участват във военните конфликти в Сирия и Ирак. Смята се, че ефективността на това специално подразделение до голяма степен е зависела от способностите на неговия командир генерал Касем Солеймани. Представители на администрацията на Тръмп са заявявали, че за тях Солеймани е терорист.

Това е "изключително опасна и безразсъдна ескалация", алармира с отговор иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Зариф заяви, че убийството на Солеймани е "акт на международен тероризъм от страна на САЩ".

Зариф заяви, че САЩ ще носят отговорността за всички последствия от убийството на командира на елитните ирански Бригади Ал Кудс.

Солеймани беше най-ефективната сила в борбата с "Ислямска държава", "Ал Кайда" и сирийската групировка Фронт Ан Нусра, заяви Зариф.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 56 гласа.

Свързани новини